Avocaţii estimează scăderea numărului de firme nou-înfiinţate

Numărul firmelor nou-înfiinţate va scădea cu cel puţin 20 la sută în 2010, comparativ cu 2009, estimează avocaţii în drept comercial de la Scărlătescu Law Office, într-un comunicat remis marţi (27 iulie 2010).

‘Procedura de solicitare şi eliberare a documentelor pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale s-a complicat şi, în anumite condiţii, poate duce la blocaje. Noua lege detaliază procedura de obţinere de la administraţia finanţelor publice a certificatului care atestă câte sedii sociale sunt situate la acea adresă.

Din păcate, ordinul nu stabileşte şi procedura de radiere a sediilor din baza de date respectivă, motiv pentru care, până la apariţia unei reglementări în acest sens, apartamentele în care s-au înregistrat sedii în conformitate cu noua procedură – sedii care din varii motive vor fi mutate în scurt timp – vor rămâne blocate întrucât în baza de date a administraţiilor financiare vor figura, în continuare, ca sedii sociale ale unor firme’, spune Simona Olteanu, Managing Partner la Scarlatescu Law Office.

Ca urmare a birocraţiei generate de lipsa unor norme legislative, durata demersurilor de înregistrare a unei firme va creşte proporţional cu durata necesară pentru obţinerea respectivului certificat. Reprezentanţii Scărlătescu Law Office estimează că durata de înfiinţare a unei firme se va dubla în perioada următoare. Pentru investitorii care nu mai au posibilitatea înregistrării sediilor sociale în apartamente, avocaţii propun două soluţii.

Înregistrarea sediilor în clădiriile de birouri care au posibilitatea recompartimentării spaţiului în funcţie de necesităţi, sau stabilirea sediului social la sediul cabinetului avocatului, deoarece legea avocaţilor permite stabilirea sediului social la cabinetele de avocatură, pentru cel mult un an, fără posibilitate de prelungire.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata