Azomureş va extinde la nivel naţional programul de cercetare a efectelor îngrăşămintelor asupra culturilor

Directorul general al SC Azomureș SA Târgu Mureș, Mihai Aniței, a anunțat miercuri că societatea intenționează să extindă în toate zonele țării programul de cercetare a efectelor îngrășămintelor asupra culturilor și a solului, care a fost inițiat în urmă cu doi ani pentru zona Câmpiei Transilvaniei cu Stațiunea de Cercetare Agricolă Turda și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

„Avem un proiect cu Stațiunea de Cercetare Agricolă Turda și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, unde avem loturi experimentale. Vrem să extindem cercetarea pe produsele noastre și pe produsele noi cu Brașovul, pentru culturile tehnice. Am avut o discuție și cu Institutul Fundulea, pentru partea de sud a țării, tot pentru loturi experimentale. Testăm produsele noastre ca să vedem impactul lor asupra productivității și calității, în comparație cu diferite tipuri de plante, efectul lor asupra plantelor și încercăm să testăm produse noi (…) Ne-am propus să facem loturi experimentale cam în toate zonele diferite pedoclimatic din România, însemnând vestul țării, Transilvania unde avem deja la Turda, în sudul țării și în Moldova, astfel încât să atingem cam toate tipurile de sol din România”, a spus Mihai Aniței.

Directorul general al Azomureș a arătat că există o colaborare foarte bună cu Stațiunea de Cercetare Agricolă Turda și cu USAMV Cluj-Napoca, iar începând de anul trecut au fost înființate câmpuri experimentale pe toate tipurile de culturi, de la cele tehnice, la cele cerealiere.

„Am făcut loturi experimentale cu procente diferite aplicate, pe kilograme pe hectar, și am avut rezultate foarte bune. Acum USAMV lucrează la procesarea datelor și sperăm ca în cel mai scurt timp să scoatem un volum cu această bază de date care să fie foarte utilă agricultorilor, fermierilor în special. Împreună cu USAMV Cluj-Napoca și cu un grup de cercetători de aici încercăm să facem o analiză cât mai complexă a solului, astfel încât să dăm solului și implicit să se transmită plantei, cea mai bună calitate”, a arătat Aniței, care a mai precizat că toate cheltuielile programului sunt suportate de Azomureș, iar cercetarea va dura cinci ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata