Bacău: Toţi protestarii de la Amurco, aflaţi de 11 zile în greva foamei, au revenit la casele lor

Cei 18 protestatari ce au declanșat o grevă a foamei în urmă cu 11 zile pe platforma din fața Amurco Bacău, combinat profilat pe producția de îngrășăminte chimice, au decis să se reîntoarcă la caselor lor, ultimii cinci care au apelat și joi la această formă de protest încetând definitiv vineri seara acțiunea revendicativă prin care solicitau plata salariilor compensatorii după disponibilizările de anul trecut.

„Am decis să declarăm încheiat conflictul de muncă, după o ședință cu directorul combinatului, Laurențiu Hotea și după ce am primit una dintre cele trei tranșe ale salariilor compensatorii ce ni se cuvin prin contractul colectiv de muncă. Conducerea are în mână un atu în fața căruia nu mai avem ce face, acela al intrării combinatului în insolvență. În acest caz, achitarea salariilor s-ar amâna pe termen nedefinit”, a declarat  Sorin Melinte, unul dintre protestatari.

Pe rând, în ultimele cinci zile nouă dintre greviști ajunseseră în spital. Nicolae Ciobanu, în vârstă de 50 de ani nici nu a mai revenit la locul protestului, iar familia Constantin și Mirela Panaite a fost sfătuită de medici să plece acasă în urmă cu trei zile, pentru că sănătatea celor doi soți nu mai permitea continuarea protestului extrem.

Spre deosebire de celelalte două acțiuni de protest similare, organizate tot în acest an, în lunile martie și mai, greviștii foamei nu au mai primit cortul de campanie al întreprinderii, iar filiala băcăuană de Crucea Roșie le-a lăsat un astfel de cort numai o zi.

„Au motivat că o astfel de organizație nu intervine decât în situație de calamitate”, spune Cezar Gojman, un alt protestar.

Ca urmare, greviștii au stat tot timpul sub o copertină din parcarea întreprinderii.

Drumul pentru recuperarea banilor de către salariații disponibilizați de la Amurco va fi în continuare sinuos, în condițiile în care tot grupul de firme al magnatului Ioan Niculae, ce deține capitalul majoritar al firmei băcăuane prin intermediul Grupului InterAgro, suferă financiar.

Instalațiile SC Amurco sunt oprite din februarie ca urmare a datoriilor din cauza cărora combinatul a rămas fără curent electric. În combinat mai lucrează doar 120 de salariați, la paza și întreținerea instalațiilor, dar și aceștia sunt neplătiți de trei luni. Ioan Niculae declara că ar putea reporni producția combinatului doar dacă prețul gazului ar fi mai scăzut.

De altfel, toate combinatele chimice din grupul InterAgro, care fabricau îngrășăminte chimice, s-au închis.

Omul de afaceri Ion Niculae este cercetat pentru mai multe acuzații, precum sustragerea de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Procurorii DIICOT au extins, de curând, urmărirea penală în dosarul Romgaz și l-au pus sub acuzare și pe Ioan Niculae, suspectat de săvârșirea unor noi infracțiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata