BERD: Luăm în calcul achiziţia de acţiuni Electrica, dar nu am luat încă o decizie

Oficialii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare analizează posibilitatea de a investi în achiziția de acțiuni Electrica, societate care va fi listată în această vară la Bursa de Valori București și la Bursa de la Londra, a declarat, joi, Louis Borgo, bancher-senior în cadrul Departamentului de energie din cadrul BERD.

‘Luăm în calcul să investim în Electrica, analizăm această oportunitate, însă nu am luat o decizie până acum’, a spus Borgo, prezent la Bucharest Energy Forum, organizat de Institutul Aspen.

Autoritățile estimează că vor obține peste 300 de milioane de euro din vânzarea a 51% din acțiunile Electrica în cadrul ofertei publice inițiale care va începe pe 16 iunie, a declarat, marți, șeful Direcției de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, în prima zi a forumului.

Potrivit acestuia, în sectorul energetic este nevoie de investiții de 30 de miliarde de euro, sumă care va fi confirmată sau revizuită în toamnă, odată cu lansarea în dezbatere publică a noii strategii energetice a țării.

„În domeniul energetic, necesarul de investiții este de 30 de miliarde de euro. Odată ce vom adopta noua strategie energetică, aceste calcule vor fi actualizate. Vom vorbi în această strategie de proiecte, termene, destinația acestor bani‘, a explicat Dumitrașcu.

Anterior, în aceeași conferință, el a afirmat că fondurile obținute în urma procesului de listare la bursă a societății Electrica vor fi folosite pentru întărirea rețelelor.

„E lesne de văzut spre ce ar trebui să se îndrepte fondurile rezultate din procesul de listare: în primul rând, pentru investiții în rețele, în al doilea rând — pentru investiții în rețele, iar pe locul trei — tot pentru investiții în rețele’, a spus Dumitrașcu.

La finele săptămânii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anunțul de listare pe piața de capital.

Listarea efectivă a Electrica ar putea să se realizeze la sfârșitul lunii iunie, subscrierea urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare, arăta un comunicat al Departamentului pentru Energie.

”Potrivit datelor înaintate de Direcția Generală Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii iunie. Electrica intenționează să solicite admiterea acțiunilor la tranzacționare pe Piața Spot Reglementată a Bursei de Valori București și pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorității de Listare din Marea Britanie și la tranzacționare pe Bursa de Valori din Londra”, se preciza în comunicatul citat.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenționează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori București.

”În același timp însă, știm că anumiți investitori își manifestă un optimism rezervat, întrucât țin cont de conjunctura externă, de ratingul de țară al României și de posibilele evoluții ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toți că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate și predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu și lung”, declara Răzvan Nicolescu.

Guvernul s-a angajat, în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internațional, să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul și distribuitorul de energie Electrica.

Grupul Electrica este lider în distribuția și furnizarea de energie electrică în România. Potrivit ANRE, în 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzând participațiile minoritare) de 60 milioane lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei după primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate.

La 31 decembrie 2013, compania a afișat un profit net consolidat, cu excepția participațiilor minoritare, în valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata