Bilanţul ultimilor cinci ani în producţia de alimente: 25 de fabrici închise, 3.000 de oameni disponibilizaţi

12

În ultimii cinci ani, peste 25 de unităţi de producţie deţinute în mare parte de multinaţionale din industria alimentară au fost închise ca urmare a deciziei acţionarilor de a restructura afacerile. În urma acestor închideri, liniile de producţie au fost relocate fie în alte unităţi de producţie locale, fie în alte ţări din regiune, şi aproape 3.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi.

 

Malluri sau blocuri în loc de fabrici

Aceasta a fost situaţia în cazul Bunge, liderul pieţei locale de ulei vegetal, care deţine mărcile Unisol şi Floriol şi care a decis să închidă fabrica Muntenia din Capitală în anul 2005. În urma vânzării terenului către dezvoltatorul spaniol Gea Prasa, americanii au obţinut 29 de milioane de euro, în condiţiile în care fabrica a fost achiziţionată cu aproximativ două milioane de euro cu doar câţiva ani înainte, scrie Ziarul Financiar.

Mutări din „raţiuni de eficienţă”

Producătorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola a mutat anul trecut producţia de la Iaşi în Republica Moldova, ca urmare a „evaluărilor periodice de activitate şi infrastructură”, în condiţiile în care fabrica de la Iaşi producea în principal pentru Republica Moldova.

De la 125 la mai puţin de 20 de fabrici de bere

La începutul anului 2009 a avut loc închiderea fabricii de bere Azuga, achiziţionată de Ursus Breweries, liderul pieţei locale a berii şi producătorul mărcilor Timişoreana şi Ursus, la începutul anului 2009.

Alte trei fabrici de bere cu tradiţie din Haţeg (Hunedoara), Azuga şi Blaj (Alba) şi alte două de dimensiuni mici din Galaţi şi Ialomiţa au fost închise.

Numărul fabricilor de bere a scăzut dramatic în România, de la 125 de centre de producţie în 1994 la mai puţin de 20 în prezent.

Fără fabrici de ciocolată cu tradiţie

Cele mai multe din liniile de producţie ale fabricii de ciocolată Poiana din Braşov au fost transferate la finele anului trecut într-o fabrică deţinută de Kraft Foods în Bulgaria.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata