Bostan: Privatizarea Poştei Române ar putea demara în acest an, dar după finalizarea unui plan strategic

4

Privatizarea Poştei Române ar putea demara în acest an, însă după finalizarea unui plan strategic, după identificarea resurselor de finanţare necesare dezvoltării companiei, a declarat vineri ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, cu ocazia semnării unui protocol de colaborare între Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Ministerul Comunicaţiilor, dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C.

„Procesul (de privatizare, n.r.) va începe în acest an. Nu pot să vă spun când va fi IPO (oferta publică iniţială, n.r.). L-aş putea programa după ce vedem un plan strategic, când vom obţine dividende, vedem resursele de finanţare necesare dezvoltării companiei, pentru că este nevoie de dezvoltare, atât în partea de automatizare pentru servicii de calitate, cât şi în partea de diversificare. Poşta Română nu are tehnologie, nu este pusă în acord cu ultimele dezvoltări tehnologice şi, după ce vom avea toate acestea, vom putea da un calendar. După acest plan, cred că vom putea da o estimare relativ exactă a momentului potenţial de listare, în urma analizei consultanţilor, în urma unei hotărâri legale în acest sens. Până nu avem un plan precis, nu poţi lua astfel de decizii. La asta se lucrează acum. Sunt convins că poate vom devansa termenele asumate”, a menţionat Ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a precizat că listarea este o soluţie pentru Poşta Română, însă investitorii doresc un plan de dividende, un plan operaţional. „Nu vor să vadă datorii istorice care, oricum, sunt reeşalonate, sunt la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)”, a precizat Marius Bostan.

„Mi-aş dori o listare pentru Poşta Română. Atunci când faci o listare este important să ai ce lista pentru că investitorii vor să vadă plan de dividende, să vadă un plan operaţional, nu vor să vadă datorii istorice care oricum sunt reeşalonate, sunt la ANAF. Asta vor investitorii. Listarea este o soluţie pentru Poşta Română. După părerea mea, un pachet ar trebui listat, ar trebui să aducem cât mai mulţi investitori alături de noi. Poşta are o capacitate foarte mare de creştere. În afara soluţiilor financiare existente, poate vom reuşi să facem o obligaţiune care să finanţeze dezvoltarea pieţei, să întărim şi piaţa de capital în acelaşi timp şi să lăsăm oportunităţi egale pentru toţi cei care vor să finanţeze compania”, a mai spus ministrul comunicaţiilor.

Acesta a precizat că aşteaptă de la managementul privat un plan strategic şi operaţional pe o perioadă de cinci ani.

„Sper să putem lansa într-o lună — două maxim „Poşta 2020″, un nou plan de dezvoltare al Poştei, cu lucruri foarte clare, cu indicatori precişi şi cu lucruri care se pot urmări şi se pot face publice. Sunt anumite lucruri de strategie care se pot ţine mai netransparente, dar sunt altele care trebuie făcute să fie transparente. În acelaşi timp, asta ne va pregăti şi pentru atragerea unei noi investiţii din piaţa de capital. Procesul trecut de privatizare a fost unul bun, chiar dacă nu s-a finalizat cu succes. A fost un proces bun pentru că această companie a înţeles ce aşteaptă nişte investitori şi care sunt problemele interne pe care le are”, a adăugat Marius Bostan.

Acesta a subliniat că investiţii în sistemul de automatizare nu s-au făcut de 30 de ani şi „nu este normal” ca o scrisoare recomandată să fie căutată „într-un catastif”.

„Nu este normal să caut o recomandată într-un catastif şi să nu o găsesc. Dacă mergeţi la un Oficiu Poştal, este evident că este nevoie de aceste servicii. În acelaşi timp, este nevoie de servicii financiare pentru că lumea ar dori să găsească mai multe servicii în acelaşi loc. Este o paletă întreagă de servicii pe care ţi-ai dori să le ai într-un singur loc. Asta este o nişă extraordinară. În zona rurală avem un avantaj şi observ că este fructificat de alte companii private, care sunt deja în aceste zone. Poşta ar fi avut prima şansă acolo. Nu s-a făcut asta. În ceea ce priveşte partea de coletărie, creştem mai puţin decât piaţa”, a mai spus Marius Bostan.

Guvernul a decis, la sfârşitul anului 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat, care presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

În luna septembrie a anului, Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a anunţat că procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat în contextul în care operatorul poştal belgian bpost nu a înaintat o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acţiunile Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ până la data-limită de 15 septembrie.

Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Ministerul Comunicaţiilor şi Pentru Societatea Informaţională au semnat, vineri, un protocol de colaborare, dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C. Cele două entităţi vor demara împreună o serie de programe, menite să aducă antreprenorii mai aproape de piaţa de capital, prin finanţarea pe piaţa AeRO şi pe piaţa principala a BVB.

În primăvara acestui an, va fi demarat un program de şase săptămâni, cu şase workshopuri ale IMM-urilor din IT&C care îşi vor prezenta afacerea în faţa investitorilor. Pe lângă conectarea companiilor cu investitorii, platforma va beneficia de un parteneriat editorial cu mass-media şi bloguri specializate pe economic, IT&C, telecomunicaţii şi servicii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata