Care bănci austriece vor supravieţui crizei

Prăpastia dintre câştigătorii şi perdanţii crizei se adânceşte tot mai mult la nivel de bănci, în Austria. Bawag a fost ultima mare bancă austriacă care a făcut publice detalii despre rezultatele de anul trecut, aşteptările ca această bancă să încheie 2009 cu un profit nefiind însă împlinite, în timp ce există şi alte bănci care se confruntă cu probleme chiar mai mari, scrie ziarul austriac Die Presse.

Printre cazurile problematice se numără Kaerntner Hypo Alpe Adria şi grupul OeVAG, ambele instituţii bancare aflându-se, din cauza unor pierderi de miliarde, în faţa unor transformări serioase. La Kaerntner Hypo, statul austriac este până la 20 martie în căutarea unui nou şef, care urmează să elaboreze un concept de viitor, împreună cu consiliul de supraveghere.

Aşa cum se aude, pentru acest post candidează 20-30 de persoane, pe listă neregăsindu-se însă nume importante. Cei mai mulţi dintre candidaţi sunt manageri din eşalonul doi sau trei.
Căutarea unui şef este dificilă, dat fiind că pentru Hypo abia dacă există perspective de viitor. De la noua conducere se aşteaptă să deruleze vânzarea băncii în următorii trei până la cinci ani.

Nesigur este şi viitorul grupului OeVAG (a cărui subsidiară este Volksbanken International, care deţine printre altele Volksbank Romania, n.red.). Instituţia face tot posibilul pentru a scăpa de naţionalizare şi a însărcinat banca de investiţii Lazard să caute un partener financiar puternic.
Wolfgang Kirsch, membru în consiliul de supraveghere al OeVAG, a recunoscut recent că nu a fost găsit niciun cumpărător pentru întregul institut bancar, potenţialii investitori fiind interesaţi doar de unele sectoare ale grupului OeVAG, motiv pentru care OeVAG este ameninţat de dezmembrare.

Conform lui Kirsch, în caz de nevoie, grupul ar putea renunţa la subsidiara est-europeană Volksbanken International şi la Investkredit, urmând ca acestea să fie vândute. Atât în cazul OeVAG cât şi în cel al Kaerntner Hypo, statul austriac va fi nevoit să renunţe la dobânzile pentru ajutorul din partea statului. În contractul cu Ministerul de Finanţe există un pasaj în care se stipulează că sectorul public nu primeşte niciun ban în anii de pierderi.

O cotitură rapidă nu se întrevede în cazul celor două instituţii bancare. Şeful OeVAG, Gerald Wenzel, anunţa recent că banca sa nu va plăti probabil nici în 2010 dobânzi pentru capitalul de participare al statului.
Situaţia este mai bună în cazul Bawag. Fosta bancă a sindicatelor a primit anul trecut o injecţie de capital public în valoare de 550 de milioane euro, însă aceasta plăteşte dobânzile prescrise.

Deşi instituţia bancară, controlată de investitorul financiar american Cerberus, înregistrează, potrivit IFRS (standarde internaţionale de raportare financiară), o pierdere de 22,2 milioane euro, pentru plata dobânzilor către stat se face bilanţul conform codului juridic austriac pentru întreprinderi (UGB) iar potrivit UGB, Bawag a obţinut un câştig. Încă nu se ştie ce se va întâmpla în continuare cu Bawag, viitorul băncii urmând să fie decis abia în următorii trei sau cinci ani.

Directorul general al Bawag, Byron Haynes, şi vicepreşedintele său, Stephan Koren, afirmau joi că lucrează la un program pe mai mulţi ani, cu scopul ameliorării rezultatelor. Bawag nu este interesată sub nicio formă de preluarea unor părţi din OeVAG sau Kaerntner Hypo, spunea Haynes, adăugând că banca deţine forţa financiară pentru a creşte organic, managementul neavând însă vreme să se ocupe de achiziţii.

Anul trecut, portofoliul de titluri riscante a fost redus cu 590 milioane euro, la un total de 1,16 miliarde euro. Dat fiind că banca a declarat pierderi reportate din anii trecuţi, aceasta nu plăteşte pentru 2009 impozite pe profit, urmând ca anul acesta să se întâmple la fel. Haynes şi Koren anunţau că doresc să transforme Bawag, în anii următori, în cea mai mare bancă austriacă pentru clienţi privaţi.

Actualmente, instituţia bancară, cu cei peste 1,4 milioane de clienţi i săi, se află pe locul doi. Lider de piaţă este Bank Austria, cu 1,8 milioane clienţi. Dacă la început se spunea că Bawag îşi va majora câştigul la 500 de milioane euro până în 2012, o consultare cu proprietarul băncii a relevat că acest obiectiv este amânat pentru 2014, 2015. În patru sau cinci ani urmează să fie returnat şi ajutorul de la stat. În acel moment, Cerberus ar urma să se retragă şi să vândă acţiunile Bawag ori unei bănci ori la bursă.

Chiar dacă Bank Austria, RZB (Raiffeisen Zentralbank) şi Erste Bank au obţinut în 2009 profituri mari, unele din aceste instituţii bancare sunt ocupate cu găsirea de noi surse financiare, în condiţiile reglementărilor mai stricte referitoare la capitalul propriu (Basel III). Erste Bank îşi cifra astfel necesarul de capital suplimentar, în cel mai rău caz, la circa trei miliarde euro, în timp ce la Bank Austria necesarul este de un miliard de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata