Ce efecte ar putea avea creşterea răspunderii administratorilor: avalanşă de insolvenţe şi demisii în lanţ

Guvernul vrea ca printr-o ordonanţă de urgenţă să forţeze administratorii firmelor să declanseze procedura de insolvenţă în termen de 30 de zile de la apariţia stării, informează Ziarul Financiar.

Ce consecinte ar putea avea aceasta masura? Noi cazuri de insolventa, dupa o crestere cu 88% a numarului firmelor intrate in procedura in primele 3 luni ale anului. „Adoptarea proiectului de ordonanta ar putea bulversa functionarea societatilor comerciale care inregistreaza intarzieri la plata datoriilor catre stat, putand genera un val de cereri de insolvente, demisii ale reprezentantilor legali ai acestora si, eventual, numirea formala in functia de administrator a unor persoane care nu detin bunuri si venituri care ar putea fi urmarite silit de catre fisc”, apreciaza Ana-Maria Placintescu, practician in insolventa.

„Masura continua o traditie legislativa unde datoriile catre stat sunt tratate ca fiind mai importante decat cele catre creditorii privati. Romania este una din tarile in care pozitia de administrator este cu adevarat incomoda – exista un regim de raspundere, civila si penala, care merge destul de departe si creeaza o presiune foarte mare la nivelul organelor de conducere”, apreciaza Alexandru Birsan, partener al unei firme de avocatura. Administratorul poate deveni astfel un garant al statului ca obligatiile fiscale vor fi achitate, chiar daca patrimoniul societatii nu permite acest lucru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata