CE iniţiază o investigaţie aprofundată privind garanţia de stat de 49,6 milioane de euro în cazul Oltchim

Comisia Europeana a lansat joi (19 noiembrie 2009) o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari intreprinderi de produse chimice din România.

Comisia are indoieli referitoare la conformitatea garantiei de stat, care urmeaza a fi emisa in cadrul unei scheme de ajutor existente, aprobata de catre Comisie pe data de 5 iunie 2009, cu dispozitiile Cadrului temporar pentru masurile de ajutor de stat destinate economiei in perioada crizei, astfel cum a fost modificat pe data de 25 februarie 2009.

În special, Comisia doreste sa verifice daca Oltchim se afla deja in dificultate inainte de actuala criza financiara si economica (situatie in care nu ar mai fi eligibila pentru ajutorul acordat in temeiul Cadrului temporar). Deschiderea unei anchete aprofundate ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masura in cauza. Aceasta nu anticipeaza concluziile procedurii de investigatie.

“Cadrul temporar permite intreprinderilor sa depaseasca problemele financiare cauzate de actuala inasprire a conditiilor de creditare. Comisia va verifica daca dificultatile cu care se confrunta Oltchim sunt legate de criza sau sunt anterioare acesteia.

În al doilea caz, Cadrul temporar nu este instrumentul adecvat pentru a rezolva problemele intreprinderii. Aceasta nu ar exclude insa posibilitatea de a acorda Oltchim un ajutor de salvare si de restructurare, spre exemplu, in cazul in care s-ar indeplini conditiile Orientarilor privind salvarea si restructurarea intreprinderilor”, a declarat comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes.

În urma difuzarii anuntului public privind intentia de a acorda intreprinderii de produse chimice Oltchim o garantie in temeiul Cadrului temporar, Comisia a primit o plângere care punea sub semnul intrebarii compatibilitatea garantiei cu criteriile Cadrului temporar.
Garantia in cauza ar urma sa fie emisa de catre EximBank pentru a acoperi 80% (49,6 milioane de euro) dintr-un credit comercial in valoare de 62 milioane de euro destinat achizitionarii Arpechim, furnizor al intreprinderii Oltchim.

România a acordat garantia in temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate in baza Cadrului temporar, care fusese aprobata de Comisie la data de 5 iunie 2009. În conformitate cu dispozitiile Cadrului temporar, schema de ajutor de stat respectiva exclude in mod explicit intreprinderile aflate in dificultate inainte de declansarea crizei financiare, adica inainte de 1 iulie 2008.
În stadiul actual, Comisia se intreaba daca Oltchim nu se afla deja in dificultate la data de 1 iulie 2008. Mai mult, Comis ia doreste sa investigheze daca garantia de stat preconizata respecta dispozitia Cadrului temporar care limiteaza valoarea maxima a imprumutului (in cazul Oltchim – 62 milioane de euro) la valoarea totala anuala a costurilor salariale ale intreprinderii beneficiare pe anul 2008.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata