Cei 6.380 de angajaţi ai CFR Marfă vor fi disponibilizaţi din 8 martie 2010

CFR Marfă a trimis deja preavizele pentru cei 6.380 de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi, măsura urmând să intre în aplicare din 8 martie, a declarat marţi (9 februarie 2010) preşedintele Federaţiei Sindicatelor Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

„CFR Marfă a trimis preavizele pe data de 5 februarie, o parte din salariaţi ar putea contesta măsura în instanţă, iar cei care nu o vor face vor intra în şomaj începând cu data de 8 martie”, a spus Măntescu. Angajaţii CFR ce vor fi disponibilizaţi vor primi între 12 şi 15 salarii compensatorii, formate din ajutor de şomaj plus venit de completare.

Guvernul a adoptat recent ordonanţa care stabileşte acest plafon. Practic, pentru cei care au o vechime în muncă de până la 15 ani, se vor plăti 12 – 13 salarii compensatorii, pentru cei cu o vechime între 15 şi 25 de ani – 14 salarii, iar cei cu o vechime peste 25 de ani primesc 15 salarii compensatorii. Este vorba despre salariul mediu al angajatului disponibilizat.

În funcţie de vechimea fiecărui salariat, se va adăuga un venit de completare, astfel încât ajutorul de şomaj plus venitul în completare să nu depăşească salariul mediu pe economie, 1.300 de lei. Practic, dacă avea 1.000 de lei salariu, salariatul va primi pe lângă ajutorul de şomaj un venit în completare pentru a ajunge la 1.300 de lei, dacă avea 1.300 de lei salariu nu poate primi salarii compensatorii peste acest prag.

Ordonanţa prevede că, dacă angajatul va refuza două oferte de angajare, acesta va rămâne doar cu ajutorul de şomaj, iar dacă se angajează în mediul privat acesta va primi salariul de completare aferent vechimii în muncă. Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă va disponibiliza peste 6.000 de angajaţi, începând din primul trimestru al anului 2010.
În urma restructurării căii ferate, circa 10.400 de oameni ar putea fi disponibilizaţi, dintre care 1.370 de la CFR Călători, 1.000 de angajaţi ai CFR şi 8.500 de la CFR Marfă. De la începutul anului, alţi 4.700 de angajaţi din cele trei companii au fost pensionaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata