Cetăţenii zonei euro nu vor accepta alte ajutoare acordate băncilor

Bancile private trebuie sa-si asume responsabilitatile ce le revin, iar cetatenii din zona euro nu vor accepta o alta serie de ajutoare de la stat pentru salvarea bancilor, a declarat vineri (20 noiembrie 2009) Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), transmite AP.

Într-un discurs rostit la Congresul Bancar European, de la Frankfurt, Trichet a afirmat: “Sectorul financiar nu poate uita ca este menit sa serveasca economia reala si nu alte interese”. Din acest motiv, “sistemul financiar trebuie sa faca eforturi pentru a asigura un viitor sustenabil si demn de incredere”, a adaugat presedintele BCE.

Prezent la Congresul de la Frankfurt, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca cel mai greu moment pentru economia tarii sale a trecut, dar exista in continuare riscul scaderii activitatii economice. În pofida ultimelor evolutii din sectorul financiar, este prea devreme sa se declare sfârsitul crizei, a explicat Trichet, care a cerut bancilor sa se concentreze pe majorarea capitalului si sa nu foloseasca profiturile pentru a achita dividende actionarilor si pentru a majora remuneratia bancherilor.

“Cei 330 milioane de cetateni din zona euro nu vor tolera cu siguranta o recadere la sistemul riscurilor excesive, din banii contribuabililor”, a concluzionat presedintele BCE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata