CFR Marfă va disponibiliza 4.578 angajaţi începând din 8 martie 2010

CFR Marfă va disponibiliza începând de luni, 8 martie, circa 4.758 de angajaţi, a declarat vineri (5 martie 2010) Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

„Începând cu data de 8 martie vor pleca 4.578 de angajaţi, care vor primi plăţi compensatorii. Din cei 6.300 de care se vorbea în total, mulţi au ieşit deja la pensie, iar alţii o vor face în perioada următoare”, a spus Popa. Executivul a aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri Ordonanţa de Urgenţă cu privire la acordarea de plăţi compensatorii pentru cei disponibilizaţi.

În total, circa 10.300 de angajaţi vor părăsi companiile de cale ferată. Până la sfârşitul lunii martie vor mai fi disponibilizaţi circa 1.317 de angajaţi de la CFR Călători, iar în aprilie circa 1.000 de salariaţi de la CFR SA.
În total, la nivelul companiilor din căile ferate vor fi concediaţi 10.300 angajaţi, suma alocată de la bugetul de stat pentru efectuarea plăţilor compensatorii ridicându-se la 152 milioane de lei.

Practic, pentru cei care au o vechime în muncă de până la 15 ani, se vor plăti 12 – 13 salarii compensatorii, pentru cei cu o vechime între 15 şi 25 de ani – 14 salarii, iar cei cu o vechime de peste 25 de ani primesc 15 salarii compensatorii. Este vorba despre salariul mediu al angajatului disponibilizat.
În funcţie de vechimea fiecărui salariat, se va adăuga un venit de completare, însă ajutorul de şomaj plus venitul în completare nu trebuie să depăşească salariul mediu pe economie, de 1.300 de lei.

Ordonanţa prevede că în cazul în care angajatul va refuza două oferte de angajare acesta va rămâne doar cu ajutorul de şomaj, iar dacă se angajează în mediul privat să primească salariul de completare aferent vechimii în muncă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata