CFR Marfă va disponibiliza cei 6.300 de angajaţi de la 1 martie 2010

CFR Marfă a depus la Inspectoratul Teritorial al Muncii solicitarea de disponibilizare a circa 6.380 de angajaţi ai companiei, urmând ca din martie disponibilizările să fie efective, a declarat luni (11 ianuarie 2010), Mihai Frăsinoi, directorul general al CFR Marfă.

‘Am depus la ITM notificarea cu planul de disponibilizare, care prevede ca undeva în jurul datei de opt februarie să fie dat preavizul, iar de la 1 martie concedierile să fie efective’, a precizat Frăsinoi. Sindicatele au anunţat că vor contesta licitaţia, dar marea problemă este că în Contractul Colectiv de Muncă nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru disponibilizaţi, iar dacă Executivul nu alocă sume pentru aceste plăţi, atunci angajaţii vor fi disponibilizaţi fără a primi niciun ban.

În urma restructurării căii ferate, circa 11.000 de oameni ar putea fi disponibilizaţi, dintre care 1.370 de la CFR Călători, 1.000 de angajaţi ai CFR SA şi 8.500 de la CFR Marfă. De la începutul anului, alţi 4.700 de angajaţi din cele trei companii au fost pensionaţi. Societatea CFR Marfă este deţinută în totalitate de statul român, prin MTI, şi controlează, după ultimele date disponibile, 76 la sută din volumul total de marfă transportat în România pe calea ferată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata