Chevron a încetat să mai caute gaze de şist în Polonia

Grupul petrolier american Chevron a informat, luni, că a decis să oprească lucrările pentru explorarea resurselor de gaze de șist din Polonia, în conformitate cu strategia sa de reducere a investițiilor pe fondul scăderii prețului la petrol, transmite AFP.

‘Oportunitățile din Polonia nu mai concurează în mod favorabil cu alte oportunități din portofoliul global al Chevron’, a informat compania, într-un comunicat de presă.

Grupul american a decis deja să pună capăt operațiunilor sale de explorare a gazelor de șist din Lituania.

Și alte mari companii energetice, inclusiv ExxonMobil, Total și Marathon, au decis să renunțe la planurile privind explorare de gaze de șist în Polonia, deoarece niciuna dintre ele nu a găsit depozite care să fie viabile din punct de vedere economic.

Până în prezent au fost efectuate aproximativ 60 de foraje de gaze de șist și o primă extracție, cu caracter experimental, a fost făcută în luna iulie 2013. Însă, pentru a evalua rentabilitatea unei exploatări comerciale, este nevoie de aproximativ 350 de foraje.

Decizia celor de la Chevron constituie o lovitură pentru eforturile autorităților poloneze de a exploata gaze de șist. Dependentă de importurile rusești, Polonia vrea să-și diversifice sursele de aprovizionare și mizează pe rezervele sale de gaze de șist, care, potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva între 800 și 2.000 de miliarde de metri cubi.

În România, grupul american Chevron a finalizat anul trecut procedura de explorare a gazelor de șist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliștea, în comuna vasluiană Pungești.

În prezent, Chevron analizează informațiile obținute atât pe parcursul operațiunilor de foraj, cât și în urma investigațiilor geo-fizice de sondă, pentru a înțelege potențialul de resurse de gaze naturale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata