Ciprian Pahonţu, noul director general al Romsilva

Ciprian Dragoş Pahonţu este noul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în condiţiile în care a obţinut cel mai mare punctaj în procesul de selecţie, iar ceilalţi trei candidaţi care au ajuns în faza finală nu au depus contestaţii în termenul legal prevăzut, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Romsilva.

Noul director general va fi validat în această funcţie de Consiliul de Administraţie al Romsilva, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.

În procesul de selecţie, Ciprian Pahonţu a obţinut cel mai mare punctaj, respectiv 78,91 puncte, fiind urmat de Robert Blaj, şef de ocol în judeţul Sibiu, cu 67,64 puncte, Ilie Covrig, directorul DS Mureş, şi Dan Ioan Aldea, fost director general al Regiei şi şef serviciu Romsilva în prezent, cu punctaje foarte apropiate, 48,87 puncte, respectiv 48,55 puncte.

Ciprian Pahonţu vine din sistem, acesta deţinând timp de aproape patru ani (iunie 2012 — martie 2016) funcţia de consilier al directorului general al RNP-Romsilva, după ce, anterior, în perioada martie 2010 — iunie 2012, a ocupat poziţia de director al Direcţiei Fond Forestier şi Amenajarea Pădurilor în cadrul Romsilva.

Acesta a mai fost timp timp de un an consilier al şefului Romsilva în perioada martie 2009 — martie 2010, iar din februarie 2007 şi până în martie 2009, când regia se afla în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a deţinut funcţia de director general în cadrul Direcţiei Generale Management Fond Forestier, Funciar şi Cinegetic în cadrul acestui minister.

Pe data de 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a semnat ordinul de revocare a lui Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor — Romsilva. O zi mai târziu, Crăciunescu şi-a depus mandatul de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor, începând cu data de 21 martie 2016, iar atribuţiile de director general au fost preluate, cu titlu de interimat, de directorul Departamentului Informatică, Strategii şi Comunicare din cadrul RNP Romsilva, Călin Bibarţ, până la organizarea unui concurs.

Regia Naţională a Pădurilor — Romsilva a demarat, în data de 3 martie, procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de director general.

Romsilva a încheiat anul 2015 cu un profit brut de peste 145 de milioane de lei, în creştere cu aproape 8% faţă de 2014, şi cu o cifră de afaceri de 1,42 de miliarde de lei, în scădere cu 6,4% faţă de anul anterior, potrivit datelor anunţate de fostul director general în luna decembrie a anului 2015.

Suprafaţa fondului forestier administrat de regie a scăzut de la 6,3 milioane hectare în 1991 la 3,2 milioane hectare în 2015, respectiv la 49% din fondul forestier naţional, datorită aplicării legilor retrocedării.

Pe lângă administrarea celor 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, Romsilva mai asigură servicii silvice pentru o suprafaţă de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata