Comisia Europeană aprobă garanţia acordată de statul român în favoarea Ford România

Europeana a autorizat vineri (13 noiembrie 2009), in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevazute in Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene, un proiect de acordare a unei garantii de stat de catre România pentru a permite societatii Ford România S.A. sa obtina un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Împrumutul va co-finanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon si productia ulterioara de vehicule la uzina Ford din Craiova.
Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata de România indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, care le acorda statelor membre o posibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale.

Concret, Ford România va plati o remuneratie corespunzatoare pentru garantie si va furniza suficiente cautiuni pentru cazul in care garantia ar fi executata. Prin urmare, aceasta schema de ajutoare este compatibila cu articolul 87 alineatul (3) litera (b) din Tratatul CE, care permite acordarea de ajutoare pentru a remedia perturbari grave ale economiei unui stat membru.

“Comisia poate autoriza aceasta garantie de stat care ar trebui sa contribuie la proiectul de investitii transeuropean al societatii Ford de fabricare a unor masini ecologice, fara ca aceasta sa dea nastere la denaturari excesive ale concurentei”, a declarat vineri Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta. Ford România prevede sa utilizeze fondurile BEI pentru proiectul sau de peste un miliard de euro de la uzina din Craiova, care face parte dintr-o intreprindere comuna europeana in scopul dezvoltarii unor motoare si masini cu emisii reduse de CO2.

BEI acorda un imprumut pentru suma totala de 600 milioane de euro pentru Ford Europa in vederea proiectului de dezvoltare, din care 200 milioane euro sunt pentru Ford Werke GmbH in Germania si 400 milioane euro pentru Ford România. Împrumuturile si garantiile corespunzatoare vor fi acordate pentru 5 ani, in perioada 2009- 20 14, cu scadenta peste 7 ani.

Ford România va plati un comision pentru aceste garantii si va furniza guvernului român cautiuni de calitate ridicata care sa acopere suma garantata. Aceste cautiuni vor putea fi executate de statul român daca acesta va trebui sa achite vreo suma de bani in cadrul acestei garantii. Nivelul comisionului platit pe durata imprumutului este in conformitate cu prevederile Cadrului temporar adoptat de Comisie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata