Compania SpaceX a prezentat varianta pentru transport de astronauţi a capsulei spaţiale Dragon

Compania Space Exploration Technologies (SpaceX), a prezentat joi o variantă îmbunătățită și adaptată pentru transportul astronauților a capsulei sale cargou Dragon, folosită de NASA pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale (ISS), conform Reuters.

În locul unei amerizări încetinite de parașute, la revenirea pe Pământ, noua capsulă Dragon este dotată cu motoare și picioare pentru o aterizare precisă, conform lui Elon Musk, CEO al companiei SpaceX, un miliardar care investește în noile tehnologii și care deține și compania Tesla Motors Inc, care produce automobile electrice.

Această capsulă „va putea ateriza oriunde, cu precizia unui elicopter… Așa trebuie să aterizeze un vehicul spațial din secolul XXI”, a susținut Elon Musk, prezentând noua capsulă la sediul SpaceX din Hawthorne, California.

Noua capsulă poate transporta un echipaj de 7 astronauți spre și dinspre ISS și va fi lansată prin intermediul unei rachete Falcon 9, concepută tot de compania SpaceX.

După retragerea din uz a generației de navete americane care asigurau legătura cu ISS și diferite alte misiuni pe orbită, NASA a încheiat un contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari cu compania SpaceX pentru a asigura 12 misiuni de reaprovizionare a avanpostului orbital. O altă companie spațială privată, Orbital Sciences Corp, dispune, de asemenea, de un contract în valoare de 1,9 miliarde de dolari pentru opt misiuni de reaprovizionare.

NASA colaborează cu companiile SpaceX, Boeing Co și Sierra Nevada Corp pentru dezvoltarea unor capsule sau noi navete spațiale dedicate transportului în spațiu al astronauților, în scopul de a sparge până la sfârșitul anului 2017 monopolul deținut de Rusia în ceea ce privește schimbarea echipajului uman al ISS.

SUA plătesc în prezent nu mai puțin de 60 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut care călătorește înspre și dinspre ISS la bordul capsulei de concepție sovietică Soiuz. Mai mult decât atât, acest preț urmează să ajungă la 70 de milioane de dolari din 2016 și respectiv 76 de milioane de dolari din 2017, condiții în care NASA este determinată să găsească o modalitate alternativă de a-și trimite astronauții în spațiu.

Compania SpaceX încearcă să micșoreze costurile călătoriilor în spațiu prin refolosirea atât a rachetelor propulsoare Falcon 9 cât și a capsulelor Dragon.

„Atât timp cât vom continua să aruncăm la gunoi rachete și vase spațiale, nu vom avea niciodată cu adevărat drumul deschis spre spațiu. Mereu va fi incredibil de costisitor. Dacă folosim un vehicul spațial pentru o singură misiune, nimeni nu va mai putea să ajungă în spațiu… sau doar foarte, foarte puțini”, a mai comentat Elon Musk. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata