Companiile de cale ferată ale statului, în conflict

59

CFR SA, societatea care administrează rețeaua feroviară din România, a proprit conturi ale CFR Marfă SA, cu dorința că astfel își va redobândi taxa de utilizare a infrastructurii (TUI) de la operatorul de transport.

CFR Marfă și CFR SA, companii feroviare aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au intrat în conflict. Zeci de sindicaliști s-au strâns joi în fața ministerului pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au numit o politică de distrugere a căii ferate. Sindicaliştii au sunat din vuvuzele și au agitat pancarte pe care scriau diferite mesaje.

“Continuăm şirul protestelor, aşa cum le-am programat, pentru că la ora actuală situaţia este critică, situaţia CFR Marfă, vizavi de datoriile pe care le are către CFR S.A. Prin sechestrul şi blocarea conturilor, atât ale CFR Marfă cât şi ale clienţilor, CFR Marfă este pus în situaţia de a nu mai putea desfăşura activitatea. Cerem ca Ministerul să intervină, Guvernul să intervină, să găsească soluţii legale şi această societate a statului român, de interes strategic, să poată funcţiona. Altfel, putem discuta despre o societate care nu va mai exista, de pierderea a 7.500 de locuri de muncă, de faptul că suntem puşi în situaţia de a nu plăti salariile celor 7.500 de salariaţi. De asemenea, o situaţie deosebită este că de 10 ani suntem minţiţi că se va promova statutul personalului feroviar, care se află la ora actuală în Camera Deputaţilor şi discutăm despre salarii mizerabile în sistem, salarii foarte mici. Dacă în anii ’90 eram în primele 3 locuri, ca şi ierarhie a veniturilor ceferiştilor, acum putem discuta că suntem în coada economiei româneşti, pe ultimele 3 locuri sau chiar ultimii”, a precizat Iulică Măntescu.

Pentru CFR SA, problema este simplă. CFR Marfă are datorii și trebuie să și le plătească. Ei nu au fost în măsură să spună care este nivelul TUI pe care CFR Marfă îl datorează CFR SA. Informațiile preente în presă sunt că CFR Marfă datorează nu mai puâin de 800 milioane lei către CFR SA. TUI este o taxă similară rovinietei în sensul că este plătită de operatorul de transport (CFR Marfă) administratorului rețelei feroviare (CFR SA).

CFR Marfă se află într-o situație grea și din punct de vedere a investigațiilor Comisiei Europene privind un posibil ajutor de stat acordat companiei. În urmă cu câțiva ani, compania de transport a beneficiat de o schemă prin care datoriile i-au fost convertite în acțiuni ce au revenit statului. Acum cinci ani CFR Marfă a preluat datorii pe care CFR SA le avea la bugetul de stat, scăpând la rândul ei asfel de datorii pe care le avea la CFR SA. Cât privește datoriile avute de CFR Marfă la buget acestea au fost convertite în acțiuni ce au revenit statului.

Schema a fost acceptată la acel moment de către Comisia Europeană însă doar ca măsură menită să ajute la privatizarea companiei. Procedura de privatizare a eșuat în urma unor dispute apărute între Traian Băsescu, președinte la țării și șef al CSAT la acel moment, și Victor Ponta premier. De asemenea, metodologia aleasă de Ministerul Transporturilor a fot una total nepotrivită, iar privatizarea a eșuat.

Cumpărătorul companiei, nimeni altul decât controversatul om de afaceri Gruia Stoica a refuzat să dea banii in absența unui aviz al Consiliului Concurenței. Acum Comisia Europeană solicită cu insistență ca CFR Marfă să returneze ajutorul primit atunci, ceea ce, la nivelul de slăbiciune în care se află compania de stat, este sinonim cu lichidarea acesteia.