Companiile din România pot recupera TVA plătită în străinătate

20

Oamenii de afaceri români care călătoresc frecvent în străinătate vor putea recupera de la stat, începând din 15 ianuarie 2010, Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pe care au plătit-o pentru diverse produse şi servicii, ca urmare a intrării în vigoare a HG 1620/2009, se arată într-un comunicat de presă al companiei de consultanţă Contexpert.

‘Industria de IT&C şi consultanţii sunt categoriile de business care vor beneficia cel mai mult de această nouă măsură legislativă, datorită faptului ca aceştia sunt cel mai adesea solicitaţi pentru a călători în interes de serviciu’, a declarat Sorin Istrate, managing partner al Contexpert.

Potrivit sursei citate, dacă până acum firmele erau nevoite să apeleze la serviciile unei companii intermediare din ţara de destinaţie, specializată în ‘recuperarea de TVA’, şi care pretindea un procent de până la 40 la sută din suma recuperată, în urma intrării în vigoare a HG 1620/2009, companiile din România vor putea cere rambursarea pe cale electronică a taxei, direct la Administraţiile Financiare de care aparţin.

‘Doar pentru demararea unor astfel de proceduri este, însă, necesară consultarea unui specialist în vederea identificării documentelor necesare pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA în ţara respectivă. Astfel aceste costuri vor fi cu mult reduse pentru companiile româneşti comparativ cu situaţia de până acum’, a explicat Istrate.

Actul normativ aprobat de către Guvern prevede faptul că rambursarea TVA poate fi solicitată chiar din cursul anului, în cazul în care suma depăşeşte echivalentul a 400 de euro sau după ce se încheie anul calendaristic pentru sume de minim 50 de euro.

Totalul în euro, rezultat ca ramburs de TVA, se calculează la cursul de schimb al Băncii Naţionale din ziua plăţii. Contexpert este membru al Morison International (asociaţie globală a experţilor în contabilitate, audit şi taxe n.r.), şi asigură din anul 1996 servicii de consultanţă fiscală, contabilitate şi salarizare pentru companii medii şi mari, locale şi multinaţionale, din toate domeniile de activitate.
Companiile din portofoliul Contexpert depăşesc o cifră de afaceri de 600 milioane euro şi o valoare totală a investiţiilor de 750 milioane euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata