Complexul Energetic Hunedoara ar putea disponibiliza circa 900 de angajaţi

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) ar putea disponibiliza în acest an circa 900 de angajaţi, potrivit unor informaţii neoficiale deţinute de Sindicatul „Muntele”, reprezentativ în cadrul companiei.

În acest context, preşedintele organizaţiei sindicale, Petre Nica, a declarat, miercuri, că adoptarea de către Guvern a ordonanţei privind acordarea de venituri de completare pentru salariaţii CEH, care vor fi trimişi în şomaj colectiv, vine în sprijinul celor care vor fi nevoiţi să plece din sistem.

De aceea, liderul sindical a salutat introducerea CEH pe lista societăţilor ai căror angajaţi vor putea beneficia de venituri de completare, în condiţiile în care producţia de energie electrică pe bază de cărbune cunoaşte un trend descendent în piaţa de profil.

‘Fie că ne place sau nu, CEH are nevoie de o restructurare dacă vrem să mai vorbim de producţie de energie electrică şi de cărbune în judeţ. Trebuie să acceptăm că mineritul şi energia electrică produsă pe bază de cărbune cunosc un trend descendent, chiar dacă sunt necesare pentru România’, a spus Petre Nica.

Acesta a menţionat că din informaţiile neoficiale pe care le deţine, din cadrul CEH ar urma să fie concediaţi colectiv circa 900 de angajaţi, după un program care ar prevedea ca termocentrala Mintia şi termocentrala Paroşeni să rămână în funcţiune cu câte un grup energetic, fiecare.

Nica a precizat că nu vor fi efectuate disponibilizări în rândul minerilor care lucrează direct în producţie, dar vor fi efectuate reduceri de personal TESA şi alţi angajaţi indirect productivi.

‘Știu că s-au făcut câteva scheme de organizare, dar până acum n-am avut o discuţie oficială pe această temă cu administraţia CEH’, a precizat liderul sindical.

Pe de altă parte acesta s-a arătat îngrijorat de situaţia economică a CEH şi a estimat că în foarte scurt timp societatea ar putea intra, din nou, în insolvenţă.

De asemenea, Nica a menţionat că Sindicatul ‘Muntele’ a cerut ca minerii să beneficieze timp de trei ani de veniturile de completare, dar acest lucru nu a fost acceptat de Guvern.

Executivul a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care persoanele disponibilizate de la CEH vor putea beneficia de venituri de completare pe lângă ajutorul de şomaj, care însumate ajung la valoarea salariului individual mediu net al fostului angajat.

Venitul de completare se acordă lunar, în funcţie de vechimea în muncă a fostului salariat.

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan din Valea Jiului.

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata