Complexul Energetic Oltenia: 5.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi până în anul 2020

Planul de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia prevede disponibilizarea a 5.000 de angajaţi până în anul 2020, prin schema de plecări voluntare şi pensionare, au declarat, joi, 28 aprilie, surse din Ministerul Energiei.

„Planul prevede disponibilizarea a 5.000 de salariaţi până în 2020, prin plecare voluntară sau pensionare. Pentru acest an este prevăzută plecarea a circa 2.000 de angajaţi. Și pentru anul viitor este prevăzut un număr destul de mare, dar depinde de câţi se înscriu în schema de plecări voluntare, cu salarii compensatorii”, au spus sursele menţionate.

Anterior, tot joi, purtătorul de cuvânt al complexului, Elena Zamfir, a declarat că în cadrul companiei există 1.067 de persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019.

În prezent, societatea are un număr de 15.168 salariaţi, potrivit Elenei Zamfir.

Ea a adăugat că, în cadrul unei întâlniri între administraţie şi sindicate, managerul CEO, Laurenţiu Ciobotărică, a prezentat situaţia financiară a companiei pentru anul 2015 şi primul trimestru al acestui an. În situaţia în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totală de 1,65 miliarde de lei şi un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, măsurile de eficientizare şi restructurare a companiei sunt necesare.

În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunţat într-o conferinţă de presă că noua organigramă a Complexului Energetic Oltenia, care va intra în vigoare la 30 iunie, va conţine cu 20% mai puţine posturi de conducere, respectiv mai puţin cu aproximativ 100 de oameni.

Grigorescu a adăugat că aşteaptă de la CE Oltenia un plan de redresare complex, agreat cu partenerii sociali.

„Repet că nu există posibilitatea sau spectrul insolvenţei la CE Oltenia. Complexul are trei lucruri de făcut. În primul rând este nevoie de un plan de eficientizare, agreat cu partenerii sociali. În al doilea rând, există de mai mulţi ani discuţii pentru proiecte mari de investiţii care vor crea o piaţă pentru cărbunele din Oltenia. Aceste discuţii trebuie clarificate şi chiar merită să tragem o concluzie, pentru că vorbim de o piaţă nouă pentru 95% din producţia actuală de cărbune din Oltenia”, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, în al treilea rând, CE Oltenia trebuie să stabilească ce vrea să modernizeze.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în minister, a arătat că există un potenţial mare în cadrul CE Oltenia, care trebuie fructificat.

Știm că există la CE Oltenia un potenţial care trebuie valorificat. CEO nu trebuie să stea cu mâna întinsă. Compania trebuie să se restructureze, atât din punctul de vedere al personalului, cât şi al instalaţiilor, să se modernizeze şi apoi va putea să stea în piaţă fără ajutor”, a precizat ea, prezentă la aceeaşi conferinţă de presă.

Nivelul producţiei de lignit înregistrat de Complexul Energetic Oltenia în anul 2015 a fost de 22,405 milioane de tone de cărbune.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

CEO a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II şi SE Işalniţa — vor intra în şomaj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata