Concedieri colective în Arad

Mai multe companii care au puncte de lucru în Arad, au anunțat autoritățile locale , închiderea activităților sau relocarea acestora, astfel că angajatii vor fi trimiși în șomaj, fiind vorba de 550 de persoane.

Marinel Hentes, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, a declarat că instituția a primit notificări de concedieri colective la câteva companii.

Companiile care și-au anunțat închiderea activităților, două la număr, sunt companii cu profil textil, cea mai mare dintre ele, este o fabrica de lenjerie de corp din Zona Industrială Curtici-Arad, a anunțat închiderea punctului de lucru și concedierea a 254 de angajați.

Altă fabrică de articole de îmbrăcăminte a anunțat concedierea a 59 de persoane din luna martie, iar o companie din domeniul comerțului a concediat 17 angajați.

S-au anunțat concedieri colective , de asemenea, la punctele de lucru din județ, iar cumulate sunt 246 de persoane din domeniile transport, fabricarea mobilei, servicii de alimentație, comerț cu mașini și echipamente sau activități de intermediere monetară.

În vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 49 din Legea 76/2002 sunt obligaţi să înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu cel puţîn 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere”, a precizat Henteş.

Directorul executiv al AJOFM Arad spune că persoanele concediate îşi vor găsi alte locuri de muncă, pentru că în judeţ există disponibile peste 2.000.

„Subliniem faptul că în judeţul Arad există cerere de forţă de muncă din partea angajatorilor, fiind disponibile în acest moment 2.275 de locuri de muncă vacanțe în diverse meserii, astfel că persoanele disponibilizate au posibilitatea de a se reintegra uşor pe piaţa forţei de muncă”, a spus Marinel Henteş.

În ultimii ani, reprezentanţii mai multor companii care activează în judeţul Arad, mai ales din domeniile automotive sau fabricării materialului rulant, au declarat că nu găsesc forţă de muncă calificată, din cauza ratei mici a şomajului din vestul ţării.

De altfel, şi primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban, a declarat că „toţi reprezentanţii companiilor care activează în Zona Liberă s-au plâns în ultimii ani de faptul că nu găsesc forţă de muncă, iar personalul nu este stabil, fiind un rulaj foarte mare de muncitori între fabricile din judeţ”.

La finele lunii decembrie 2018, în evidenţele AJOFM Arad se aflau 2.901 şomeri, iar rată şomajului în judeţ era de 1,36%, uşor mai mică decât în luna anterioară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata