Concernul Foxconn şi sinuciderile în serie

O serie de sinucideri la cel mai mare furnizor de piese pentru computere din lume, compania taiwaneză Foxconn, aruncă o lumină puternică asupra condiţiilor de muncă din China şi asupra firmei Apple, cel mai important destinatar al produselor Foxconn, scrie ziarul austriac Die Presse.

O umbră întunecată se întinde până în magazinele strălucitoare ale producătorului de computere Apple, al cărui cel mai important furnizor de piese de computer, Foxconn, este zguduit actualmente de un val de sinucideri. Săptămâna aceasta a avut loc cea de-a şaptea sinucidere din acest an. Sinuciderile fac ca metodele dure de fabricaţie din spatele produselor ‘made in China’ să ajungă din nou în lumină.

Munca de la Foxconn este prezentă în fiecare iPhone sau iPad de la Apple şi în multe alte telefoane mobile de marcă. Foxconn este cea mai mare companie furnizoare de produse pentru computere, primind comenzi de la Apple dar şi de la Sony Ericsson, Dell sau Hewlett-Packard. Una din cele mai importante fabrici ale sale se află în oraşul chinez Shenzen, din sudul ţării, în apropiere de Hong-Kong, aici lucrând circa 300.000 de oameni.

La sfârşitul săptămânii trecute, un tânăr angajat s-a aruncat de pe o clădire a fabricii, în timp ce de la începutul anului s-au aruncat de pe clădiri un total de nouă persoane, aşa cum arată mass-media chineză. Doi au supravieţuit prăbuşirii. Concernul Foxconn a comunicat el însuşi acum câteva zile că alţi circa 30 de angajaţi au fost împiedicaţi să facă acelaşi lucru.

Toţi sinucigaşii au vârsta între 18 şi 24 de ani, muncind la Foxcon doar de câteva luni. Reporteri sub acoperire ai ziarului ‘Southern Weekly’ au povestit despre condiţiile de muncă şi de viaţă înfiorătoare ale angajaţilor. Cei mai mulţi sunt tineri imigranţi din provincie care, în schimburi, lucrează şi trăiesc 24 din 24 de ore pe terenul fabricii, înghesuiţi în spaţii înguste, cu paturi supraetajate.

Cu cei circa 800.000 de angajaţi ai săi, Foxconn este unul din cei mai mari angajatori din lume. Ziarele chineze accentuează faptul că Foxconn este foarte popular în zonă pentru locurile de muncă pe care le oferă.
În faţa porţilor fabricii se adună zilnic sute de candidaţi. În cazul în care sunt primiţi, îi aşteaptă până la 12 ore la banda rulantă, în condiţii de performanţă extrem de dure, povestea Geoff Crothall, de la organizaţia britanică non-guvernamentală ‘China Labour Bulletin’, o organizaţie cu sediul la Hong-Kong, care militează pentru drepturile muncitorilor.

Perioada dintre două schimburi o petrec în spaţii înguste ultrapline, timp de luni de zile, fără a părăsi teritoriul fabricii. Astfel de condiţii sunt caracteristice nu doar pentru Foxconn ci şi pentru majoritatea fabricilor din China, spune Crothall.
Şi la compania concurentă Huawei au fost înregistrate oficial şase sinucideri, între 2006 şi 2008. Ca reacţie, Foxconn a angajat psihologi şi a adus călugări budişti, pentru a alunga spiritele. Totodată, dacă un angajat aduce la cunoştinţă existenţa unui coleg cu probleme emoţionale primeşte imediat un bonus de circa 20 de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata