Condamnări în dosarul Petromservice: Sorin Ovidiu Vîntu – 6 ani şi 2 luni de închisoare, Liviu Luca – 6 ani

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat luni, 14 iulie, de Tribunalul București la șase ani și două luni închisoare cu executare în dosarul falimentării companiei Petromservice, iar sindicalistul Liviu Luca a primit șase ani închisoare tot cu executare.

În același dosar, omul de afaceri Octavian Țurcan (un apropiat al lui Vîntu) a fost condamnat la 9 ani închisoare.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Cei trei au fost trimiși în judecată în anul 2012 de Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani în dosarul falimentării companiei Petromservice, prejudiciul fiind de peste 83 milioane euro.

În același dosar au fost deferiți justiției foști membri ai conducerii SC Petromservice SA, respectiv Sorin Mihai, Ioan Bohâlțeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Șupeală, Rino Raichovich Graziano, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Brașoveanu și Octavian Țurcan (un apropiat al lui Vîntu).

Procurorii susțin că, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care sindicalistul avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.

În acest mod, el a controlat activitatea ulterioară desfășurată de Petromservice, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar.

Din probele cauzei, a rezultat că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.

Un rol important în administrarea Petromservice avea și Octavian Țurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară.

În cursul anului 2007, Petromservice a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, Liviu Luca a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari, mai susțin procurorii.

Anchetatorii arată că Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui S.O. Vîntu și Octavian Țurcan, un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile Petromservice în conturile unor societăți off shore controlate de inculpați, sub pretextul achiziției unor acțiuni cotate la bursă.

Citește și
1 Comentariu
  1. vasile spune

    MEMBRII SNP ARAD CUM ISI INCASEAZA DIVIDENTELE DE LA DL LUCA????????????????????????????????????SAU RAMANEM IN PAGUBA???NIMENI NU STIE DE BANI????????????????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata