Conflict de muncă la ArcelorMittal Galaţi

22

Ministerul Muncii a înregistrat conflictul de muncă declanşat de Sindicatul Solidaritatea la ArcelorMittal Galaţi, conform legii, în registrul unic, a anunţat miercuri (10 februarie 2010) directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Ralea.

Potrivit acesteia, tot conform legii, urmează o perioadă în care părţile implicate pot participa la o mediere. Întâlnirea dintre sindicate şi administraţia combinatului urmează să aibă loc pe 15 februarie, la ora 12,00, la sediul Agenţiei, în prezenţa a doi mediatori, desemnaţi tot de Ministerul Muncii: Olimpia Ralea şi Otilia Doroş. Marţi, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi a fost depus dosarul privind deschiderea conflictului de muncă de către Sindicatul Solidaritatea din cadrul Arcelor Mittal Galaţi.

Sindicatul reclamă faptul că administraţia combinatului siderurgic gălăţean nu a acceptat revendicările referitoare la capitolul salarizare din Contractul Colectiv de Muncă(CCM) pe anul 2010. Potrivit liderului Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, declanşarea conflictului de interese este motivată de faptul că administraţia combinatului a refuzat să negocieze cu sindicatele, în cadrul CCM, solicitarea privind majorarea salariilor.

Purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu, a refuzat să comenteze situaţia. La sfârşitul anului trecut, la negocierea CCM pe 2010, sindicatele au solicitat iniţial majorarea salariilor cu 18 procente, cerere respinsă de conducerea combinatului. În final, s-a decis menţinerea şi în 2010 a aceloraşi prevederi din CCM pe 2009, inclusiv a capitolului salarizare.

Propunerea a fost în cele din urmă acceptată de către toate sindicatele, cu o singură excepţie – sindicatul Solidaritatea, care a continuat să ceară majorarea salariilor şi care a decis să fie de acord cu prelungirea CCM, făcând însă obiecţii la capitolul salarizare. Din această cauză, acum, Sindicatul Solidaritatea cere începerea negocierilor salariale cu patronatul şi doreşte deschiderea conflictului de interese.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata