Conţinutul băuturii Coca Cola sub microscop

În anul 2006, în Turcia, pentru prima dată în lume, a început procesul judiciar referitor la conţinutul acestei băuturi. Conform etichetei de pe sticlele de Coca Cola, ingredientele sunt, de obicei : zahăr, acid fosforic, cofeina, caramelă, acid carbonic și un oarecare „extract” care a atras suspiciune consumatorilor.

Compania Coca Cola a fost nevoită să dezvăluie secretul: respectivul extract s-a dovedit a fi lichidul obținut din insectele Cochineal.

Coșenila este o insectă ce trăiește pe insulele Canare și în Mexic. Sunt create câmpuri speciale pentru acestea, iar insectele sunt culese de către locuitorii din satele respective. Pigmentul cunoscut sub denumirea de carmin se extrage din femele și ouă și acest pigment dă culoare băuturii.

Rădăcinile din lemn dulce sunt materia primă pentru cola, iar din aceste rădăcini se hrănesc diverse mamifere, inclusiv șoarecii.

Cercetătorii din Washington au descompus unul dintre ingredientele coca-colei: Caramela, care nu este doar zahăr topit, ci este un amestec chimic dintre zahăr, amoniac și sulfiți obținuți prin presiune și temperaturi înalte, iar acest amestesc poate duce la cancer la plămâni, ficat, glandă tiroidă și leucemie.

Conținutul concret al produsului reclamat Coca Cola light fără cofeină: apă carbogazoasă, E150d, E 952 (acid ciclamic și săruri de sodiu, potasiu și calciu. Înlocuitor de zahăr), E950 (acesulfam de potasiu/ de 200 de ori mai dulce decât zahărul), E 338 (acid fosforic), Arome, E 330 si alte diferite E-uri.

Peter Piper, profesor în domeniul biologiei moleculare și a biotehnologiei de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, a demonstrat că această combinație de substanțe chimice poate provoca daune grave ADN-ului.

Consumată în cantități mare și pe perioade lungi de timp, ingredientele chimice din băutura carbogazoasă afectează atât organele interne, precum stomacul, cât și dantura și oasele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata