Creşteri salariale, în medie, cu 4% şi fără concedieri colective de personal, în noul CCM al CFR Călători

Noul contract colectiv de muncă (CCM) de la CFR Călători prevede o creștere salarială, în medie, cu 4% și nu are incluse concedieri colective de personal, se arată într-un comunicat al CFR Călători, remis miercuri.

Potrivit sursei citate, aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă au fost negociate cu reprezentanții angajaților societății și au fost derulate toate etapele prevăzute de lege.

„Administrația CFR Călători informează că pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile  între Administrație și organizațiile sindicale mandatate, care au început la data de 19 februarie 2014 și s-au desfășurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă. Pentru finalizarea și înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, Administrația a prezentat organizațiilor sindicale mandatate, o ofertă finală, care cuprinde îmbunătățirea încadrării personalului pe clase de salarizare și a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergență, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creșterea fondului de salarii cu 2,4%”, se menționează în comunicat.

De asemenea, oferta administrației înseamnă transpunerea în câștigurile individuale ale salariaților a unei creșteri, în medie, cu 4% și fără concedieri colective de personal.

Potrivit CFR Călători, creșterea salariului brut lunar pentru funcțiile cu numărul cel mai mare de salariați poate fi, în medie, de 5,13% pentru funcțiile de șef tren și conductor tren, de 5,68%  pentru funcțiile de mecanic locomotivă-automotor și revizor tehnic vagoane, 4,65% pentru lăcătuș montator agregate energetice și de transport și electrician montator de instalații electrice la mijloace de transport și 2,67% pentru funcțiile de tehnician, contabil, inginer, economist și șef serviciu.

„În contextul bugetar impus sunt create toate premisele astfel ca, prin încheierea unui nou CCM, salariații CFR Călători să beneficieze de aceste drepturi”, a precizat administrația CFR Călători.

Organizațiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10%.

Întrucât Contractul Colectiv de Muncă pe anii 2012-2014 a expirat la data de 19 aprilie 2014, în situația în care organizațiile sindicale mandatate nu semnează noul contract colectiv de muncă, toți salariații vor  beneficia doar de drepturile actuale prevăzute în contractele individuale de muncă iar salariile  rămân la valoarea actuală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata