Cum va arăta agenda directorilor IT în anii următori

Instrumentele de  colaborare şi serviciile de tip “cloud computing” reprezintă ultima tendinţă în domeniu

Directorii IT care operează într-un mediu dinamic sunt mai inclinaţi să încerce noi concepte şi tehnologii. Prin urmare, se aşteaptă o creştere semnificativă a gradului de utilizare a intrumentelor de colaborare şi a serviciilor de tip “cloud computing” în anii imediat următori, în primul rând pentru sistemele care nu sunt critice şi ulterior pentru sistemele esenţiale.

KPMG a realizat la nivel global un studiu referitor la agenda Directorilor IT, ca parte a Congresului Mondial IT din 2010 care a avut loc în Amsterdam. Aproximativ 450 de Directori IT (inclusiv din România) au răspuns la acest studiu furnizând opinii referitoare la provocările cu care se confruntă în diferite ţări.

Conceptul de “valoarea din IT” domină agenda Directorilor IT: tehnologia informației nu mai reprezină doar o modalitate de a cheltui bani, ci un mijloc prin care se crează valoare. Agenda Directorilor IT a suferit modificări semnificative ca urmare a izbucnirii recesiunii globale și acest aspect a avut un impact serios asupra investiţiilor IT.

Furnizorii de servicii se pot aştepta să se confrunte cu o creştere a presiunii din partea clienţilor lor în condiţiile în care studiul semnalează intenţia Directorilor IT la nivel global de a stoarce mai multă valoare din contractele lor de externalizare.

Conform studiului De la costuri la valoare”, publicat de KPMG International, mutarea din nou a atenţiei către externalizare indică dorinţa Directorilor IT de a considera obţinerea de un plus valoare din IT ca având prioritate de top.

Optzeci și unu la sută dintre respondenți simt că obținerea de valoare din IT trebuie să fie prioritatea lor de top. Optimizarea de costuri se menține la distanță pe un loc secund (58 la sută dintre respondenți), înainte de managementul portofoliului (51 la sută) – cu toate că poate fi argumentat că ambele pot fi văzute ca sub-grupuri ale tematicii generale referitoare la extragerea valorii din investițiile IT.

Raportul sugerează că noua agenda a Directorilor IT, ulterioară crizei financiare, este dominată de asigurarea recuperării investiției dar include și intenția de a utiliza IT-ul pentru a ajuta la transformarea afacerii părin inovație și creșterea productivității.

Comentând pe aceste rezultate, Aurelia Costache, Partner în cadrul KPMG Advisory din România, spune: “ Studiul nostru sugerează doua interese majore printre Directorii IT din zilele noastre.

Așa cum este de înțeles, aceștia încearcă să crească randamentul investiției prin revizuirea contractelor cu furnizorii de servicii şi menţinând o direcţie clară în ceea ce priveşte, de exemplu, optimizarea de costuri.

În acelaşi timp, aceştia demonstrează disponibilitatea lor de a migra rolul Directorului IT de la o activitate tipic operaţională către ceva mai transformaţional/ strategic. Din această perspectivă, zilele în care IT-ul era considerat ca fiind doar o modalitate de a îmbunătăţi eficienţa par să fi ramas în urmă. Acum se aşteaptă ca IT-ul să contribuie direct la realizarea strategiei de afaceri şi să aibă un rol central în management.”

Dar pentru a crea valoare, este necesar să ai resursele adecvate. Studiul demonstrează că valoarea din IT nu se referă doar la tehnologie, ci în special la oameni: aproximativ 90 la sută dintre respondenţii au menţionat oamenii ca fiind cea mai importantă componentă a ecuaţiei privind generarea de valoare.

Directorii IT realizează în mod clar că valoarea nu este creată pur şi simplu din tehnologie ci prin intermediul oamenilor care îi exploatează potenţialul la maxim. Aplicațiile și procesele s-au situat pe locul 2 și 3 cu 75 respectiv 69 la sută, cu mult în fața zonei de echipamente hardware care a obținut numai 21 de procente.

Aşa cum continuă Aurelia Costache: „Pentru a fi considerată de succes, crearea de valoare din IT trebuie să integreze şi să alinieze tehnologia, oamenii şi procesele din cadrul organizaţiei. Una dintre potenţialele capcane pentru numeroase companii o reprezintă imposibilitatea de a găsi oameni cu calificarea adecvată care să poate duce mai departe acest proces.

Deseori, se pierde mult timp deoarece organizaţiile încep proiecte ambiţioase alături de oameni nepotriviţi.  Directorii Executivi şi Directorii IT trebuie să se asigure că acordă suficientă importanţă acestui aspect la momentul iniţierii proiectului.”

Pe măsură ce economia globală îşi revine, inovarea afacerii prin tehnologie începe să câştige teren, iar rolul IT-ului se modifică din nou. Numeroşi Directori IT par a fi optimişti cu privire la viitor. Aceştia se aşteaptă la o creştere atât a ratei de succes a proiectelor (peste 80%) cât şi al randamentului investiţiilor (peste 70%).

Aşa cum explică Aurelia Costache: “Când accentul ar trebui pus pe creşterea eficienţei operaţiilor şi construirea unor strategii de afaceri adecvate, creșterea recentă în România a cotei de TVA crează complicații, deoarece strategiile și bugetele trebuie reconsiderate. În acest context, este chiar mai important pentru companii să implice în proiectele majore persoanele potrivite și să integreze și să alinieze tehnologia, oamenii și procesele din cadrul organizației pentru a putea să creeze cu succes valoare din IT.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata