Depozit de îngrăşăminte chimice de 20 milioane de euro, la Holboca – Iaşi

Firma lituaniana ArviAgro a inaugurat oficial miercuri (28 octombrie 2009) Atelierul de productie a amestecurilor de ingrasaminte si Terminalul de logistica, investitie care se ridica la aproximativ 20 milioane de euro.

Din depozitul situat in comuna Holboca pot iesi anual 110.000 tone de ingrasaminte chimice, aduse din Lituania si Rusia si ambalate in aceasta localitate in saci cu o greutate de minim 50 kilograme si de maxim 1.000 de kilograme. Marfa este expediata apoi in Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Serbia, chiar si in România.

“În România este o posibilitate fantastica de a face ceva. Noi nu suntem multumiti pâna la capat, pentru ca am vrut sa facem mai mult. Putem spune ca ne-a reusit 80% din ce ne-am propus….
Deja vindem ingrasaminte in Bulgaria, Serbia, Slovenia si Slovacia”, a spus Vladimir Crusnevschi, actionarul român al firme i lituaniene. El a precizat ca prin intermediul laboratorului mobil, care se deplaseaza pe terenul clientului si recolteaza probe de sol, pot fi realizate diferite amestecuri din ingrasamintele vrac depozitate la Holboca.

Cele doua benzi din unitatea de productie ArviAgro pot pune in saci 120 de tone pe zi, pentru sacii de 50 kilograme, respectiv 200 de tone/zi pentru sacii de 500 kilograme. Sacii sunt livrati engros, la preturi cuprinse intre 48,5 si 90,5 lei/50 kilograme, in functie de tipul fertilizantului. Capacitatea de reincarcare a marfurilor vrac din depozit este de 110.000 de tone pe an, daca se lucreaza in doua ture.

Depozitul, care se intinde pe 4.200 de metri patrati, poate adaposti pâna la 6.000 de tone vrac si 1.3 00 de tone de marfuri ambalate, iar in spatiul deschis din apropriere pot fi pastrate pâna la 3.000 de tone de produse ambalate. Reprezentantii ArviAgro estimeaza ca pot importa 60% din cantitatea totala de azot importat in România anual (90.000 de tone), 60% din cantitatea totala de fosfor si 90% din cantitatea totala de potasiu.
Investitia este singura de acest gen din Moldova, pe plan national concurând cu producatori de ingrasaminte precum Azo Mures, Doljchim si comb inatul Râmnicu Vâlcea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata