Directorul Nissan, cel mai bine plătit director al unei companii japoneze

Directorul general al producătorului auto Nissan Motor Co., Carlos Ghosn, a câștigat anul trecut peste 10 milioane de dolari, ceea ce îl plasează în poziția de cel mai bine plătit director al unei companii japoneze pentru a patra oară în ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

În anul fiscal 2013, încheiat la data de 31 martie 2014, Ghosn a primit o sumă totală de 995 milioane yeni (9,8 milioane de dolari) sub formă de salariu și bonsuri, în creștere cu 0,7% comparativ cu exercițiul anterior. Dacă se adaugă și dividendele, recompensele totale acordate lui Ghosn au trecut de un miliard de yeni.

Carlos Ghosn a câștigat anul trecut de aproape patru ori mai mult decât președintele Toyota Motor Corp., Akio Toyoda, chiar dacă profitul Nissan este de aproape cinci ori mai mic decât cel înregistrat de Toyota. Potrivit cifrelor oficiale, Akio Toyoda a primit pentru anul financiar 2013 o sumă de 230 de milioane de yeni sub formă de salariu și bonsuri iar președintele Honda Motor Co., Takanobu Ito, a primit 150 de milioane de yeni.

Decalajul dintre Ghosn și Toyoda se reduce însă dacă sunt luate în considerare și dividendele. Akio Toyoda, nepotul fondatorului companiei Toyota, a primit anul trecut dividende în valoare de 757 milioane yeni. Comparativ, Ghosn a primit dividende în valoare de aproximativ 93 milioane yeni.

‘Înțeleg că acesta este un subiect sensibil’, a declarat Ghosn. ‘Avem nevoie de cele mai bune minți, de cele mai bune talente’, a adăugat directorul Nissan.

Carlos Ghosn, care în paralel este și director general la Renault SA, a fost cel mai bine plătit director al unei companii japoneze în trei din ultimii patru ani. Cu toate acestea, Ghosn este devansat de omologii săi americani și europeni. Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță Towers Watson, media pachetului compensatoriu acordat în 2013 pentru un director general al unui mare producător auto a crescut cu 5%, până la 17,2 milioane de dolari.

Directorul Ford Motor Co., Alan Mulally a câștigat 23 de milioane de dolari în 2013 iar în Europa, directorul Volkswagen AG, Martin Winterkorn a primit anul trecut suma de 15 milioane de euro 920 de milioane de dolari) în timp ce omologul său de la Daimler AG, Dieter Zetsche a primit 8,25 milioane de euro. În schimb, Renault i-a plătit lui Ghosn anul trecut un salariu de 2,3 milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata