Directorul Romsilva contestă în instanţă controlul judiciar

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă luni, 20 octombrie, cererea lui Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, prin care acesta solicită ridicarea controlului judiciar impus de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor.

Șeful Romsilva a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

În același dosar, sunt cercetați judecătorii Lorand Andras Ordog și Gabriel Uța, de la Tribunalul Covasna, deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, precum și senatorul PSD Ilie Sârbu.

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Lorand Ordog și Gabriel Uța a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Procurorii susțin că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.

Procurorii au constatat că, imediat după pronunțarea deciziei civile, Ioan Adam, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

În același dosar, DNA a anunțat că senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat, deputatul Viorel Hrebenciuc — pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam — pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata