Disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara; 840 de oameni ar urma să fie concediaţi colectiv

20

Un număr de 840 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ar urma să fie disponibilizaţi de la 1 octombrie 2016, potrivit unei notificări înaintate marţi sindicatelor de către administraţia acestui agent economic de stat, a declarat vicepreşedintele Sindicatului ‘Muntele’, Cristian Iştoc.

Sectorul de producţie cu cele mai mari reduceri de personal va fi cel al termocentralelor, de unde ar urma să plece 539 de angajaţi. De la minele de cărbune din Valea Jiului vor fi disponibilizaţi 301 salariaţi.

În calitate de sindicat reprezentativ la nivel de unitate, ‘Muntele’ va solicita administraţiei CEH, în următoarele zile, documente suplimentare pentru a analiza posibilitatea ca numărul de muncitori să fie redus cât mai puţin, iar scăderea cheltuielilor să se facă şi prin alte măsuri organizatorice.

Sindicatul ‘Muntele’ este nemulţumit şi pentru că a observat că administraţia are în intenţie să nu acorde salarii compensatorii muncitorilor ce vor fi concediaţi colectiv. Salariaţii ar urma să beneficieze doar de venitul de completare a şomajului, care se acordă pentru o perioadă de doi ani.

‘Ni se pare discriminatoriu ca minerii de la o firmă de stat, trecută pe închideri de activitate, să primească plăţi compensatorii la disponibilizare, iar alţi mineri, dar de la o altă firmă de stat, care nu este trecută pe program de închidere, să nu primească plăţi compensatorii. E o discriminare în cadrul aceleaşi categorii profesionale’, a apreciat Cristian Iştoc.

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de salariaţi, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

În perioada ianuarie — mai 2016 CEH a fost în procedură de insolvenţă, însă Curtea de Apel Alba Iulia a dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Hunedoara.

CEH are datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde către stat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata