DNA: Teodor Gavriş, director la CFR Călători, a intervenit pentru ca firmele lui Didilă să câştige fraudulos contracte

Teodor Gavriș, director la CFR Călători, reținut joi de DNA în dosarul de corupție al președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, este acuzat de procurori că a intervenit pe lângă funcționari aflați în subordinea companiei feroviare să încheie contracte, prin fraudarea procedurilor, cu societăți comerciale controlate de George Didilă.

Teodor Gavriș a fost reținut joi alături de George Didilă, cel care controlează mai multe societăți (Ecomet West SRL, Electro Sig Star SRL), Marcel Mihoc, consilier județean în Timiș, Gabriel Telu Protopopu, consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului — CFR Călători SA, și Daniel Ninel Cosmineanu, șef al Biroului Aprovizionare la CFR Călători SA.

Potrivit unui comunicat al DNA, în relația cu șefii Depourilor CFR Călători SA, pentru a-i determina pe funcționarii publici aflați în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societățile comerciale pe care le controla, George Didilă a invocat în discuțiile pe care le purta, relațiile apropiate în care se afla cu directorul Teodor Gavriș.

Acesta din urmă era factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce privește aprobarea necesarului de materiale destinate achiziționării, cât și pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcționarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziție publică.

Mai mult, Teodor Gavriș i-a determinat pe funcționarii publici din subordine să-și exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul atribuirii către firmele controlate de George Didilă, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică, a unor contracte de furnizare produse.

Procurorii mai susțin că președintele CJ Timiș, Titu Bojin, și consilierul județean Marcel Mihoc au determinat funcționari de decizie din cadrul unor instituții publice, societăți de stat sau primării, să își exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică, a unor contracte în baza cărora firmele controlate de George Didilă (Ecomet West SRL și Electro Sig Star SRL) să furnizeze produse la prețuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităților respective.

Astfel, în perioada mai — iulie 2014, Titu Bojin a determinat funcționari din cadrul Administrației Bazinale a Apelor Banat să își exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică, a trei contracte de furnizare produse către Ecomet West SRL, producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziționarea respectivelor produse, în valoare de 69.901 lei.

În perioada iunie-noiembrie 2014, Titu Bojin și Marcel Mihoc i-au determinat pe funcționarii de la Direcția Regională Drumuri și Poduri Timișoara să își exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu în scopul atribuirii către Electro Sig Star SRL, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică, a patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată.

În cursul anului 2014, George Didilă, pentru a-i determina pe edilii sau pe directorii instituțiilor de pe raza județului Timiș să încheie contracte cu societățile pe care le controlează, a invocat în discuțiile pe care le-a avut cu aceștia relațiile apropiate în care se află cu Titu Bojin și Marcel Mihoc, importanți factori de decizie la nivel județean în ceea ce privește alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcționarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziție publică.

Anchetatorii mai susțin că, de multe ori, menționarea în cadrul discuțiilor a acestor relații apropiate, precum și tonul agresiv adoptat de către George Didilă, îi determina pe funcționari să acționeze cu rapiditate în sensul dorit de acesta.

În unele cazuri, Titu Bojin și Marcel Mihoc au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcționari publici să își exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziție publică, a contractelor către firmele administrate de George Didilă.
George Didilă a mai beneficiat și de sprijinul lui Gabriel Protopopu (consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului — CFR Călători) și Daniel Cosmineanu (șeful Biroului Aprovizionare din cadrul Depoului Cluj), care, în plus, i-au permis acestuia accesul la informații ce nu erau destinate publicității, la acel moment.

Informațiile reprezentau intenția unei alte societăți comerciale de a participa la o procedură de achiziție cu atribuire directă, precum și ofertele financiare ale respectivei societății în legătură cu achiziția publică.

La data de 14 august 2014, pentru un astfel de „ajutor”, George Didilă a oferit lui Daniel Cosmineanu cu titlu de mită suma de 2.000 lei, pentru ca acesta din urmă să atribuie un contract de furnizare produse către una din firmele controlate de Didilă.

De asemenea, o altă acțiune realizată de George Didilă pe lângă șefii Depourilor a constat în impunerea unei sume minime, în valoare de 20.000 lei, pentru care trebuia efectuate comenzi, acesta nefiind de acord cu comenzile având valori mai mici decât suma respectivă.

Totodată, în unele situații, George Didilă a instigat funcționarii publici și cu privire la achiziționarea unor produse care nu se aflau în necesarul de bunuri al Depourilor respective la acel moment, impunând cumpărarea acestora pentru a crește valoarea facturii până la suma de 20.000 lei.

Ca mod de operare, George Didilă transmitea trei oferte de la societăți distincte și de pe adrese de e-mail diferite, pentru a oferi funcționarilor publici posibilitatea ca aceștia să creeze o aparență de legalitate în derularea procedurii de achiziție publică.

DNA mai arată că acest mod de operare al lui Didilă, de a instiga funcționarii publici să săvârșească infracțiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziție publică la nivelul județului Timiș și în unele cazuri chiar și la nivelul Depourilor SN CFR, contracte în valoare totală de 754.777 lei (167.728 euro). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. gogu spune

    ASteptam controalele astea si la CFR SA privind achizitiile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata