Dosarul RAFO de la CAB, amânat pentru 11 martie 2010

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat joi (18 februarie 2010) pentru 11 martie 2010, judecarea dosarului RAFO, unul dintre magistraţii care face parte din complet formulând o cerere de abţinere.

Judecătoarea Dumitriţa Piciarcă a formulat o cerere de abţinere, ea nefiind prezentă în completul care a decis, la un termen anterior, reaudierea a 15 martori în acest dosar, la cererea procurorului de şedinţă.
La termenul de joi au fost prezenţi în sala de judecată toţi inculpaţii şi cinci dintre martorii care trebuiau audiaţi. Un alt complet urmează să judece cererea de abţinere a magistratului, următorul termen fiind stabilit pentru 11 martie.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti (TB) l-au achitat, pe 12 mai 2008, pe omul de afaceri băcăuan Corneliu Iacobov, alături de alţi trei inculpaţi, în dosarul RAFO, în care era acuzat de procuror de prejudicierea SC RAFO Oneşti cu peste 200 miliarde lei vechi.
Magistraţii au decis achitarea lui Corneliu Iacobov pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată, asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani, deoarece fapta nu este prevăzută de Legea penală pentru primă infracţiune şi fapta nu există pentru celelalte două.

Instanţa i-a mai achitat pe Toader Găureanu, Liliana Luchian şi Marin Marin pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată, deoarece fapta nu este prevăzută de Legea penală şi pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani, deoarece fapta nu există. Instanţa a finalizat pe 10 aprilie 2008 acest dosar, când părţile implicate în proces şi-au susţinut pledoariile finale.

Procurorul de şedinţă a declarat atunci că sunt dovezi certe că cei patru inculpaţi din acest dosar se fac vinovaţi de prejudicierea RAFO Oneşti şi a solicitat condamnarea lui Iacobov şi a lui Toader Găureanu la pedepse cu executare iar în cazul lui Marin Marin şi al Lilianei Luchian a solicitat pedepse cu suspendare.
Pe latură civilă, procurorul a solicitat ca inculpaţii să plătească prejudiciul de 224 de miliarde de lei vechi provocat societăţii RAFO Oneşti. În schimb, avocaţii inculpaţilor au solicitat judecătorilor achitarea celor patru, pe motiv că sunt nevinovaţi.

Iniţial, procurorii au stabilit un prejudiciu de 243 de miliarde de lei vechi, însă suma a fost redusă la 224 miliarde de lei vechi, în urma unei expertize dispuse de instanţă.
Dosarul RAFO a fost trimis în instanţă pe 4 noiembrie 2005, Corneliu Iacobov fiind învinuit de procurorii Parchetului General de comiterea infracţiunilor de spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.

Alături de Iacobov, au fost trimişi în judecată Toader Găureanu, Marin Marin şi Liliana Luchian, pentru infracţiuni precum abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata