ELCEN, după avaria la CTE Grozăvești:

 Echipele ELCEN au remediat problemele de sâmbătă seară, iar consumatorii din sectoarele 1 și 5 au apă caldă și căldură la parametri optimi. Electrocentrale anunță că avaria s-a produs din cauza degradării sistemului și, fără investiții, riscul de situații similare crește.

„Ca urmare a incidentului produs ieri, 23.11.2019, la CTE Grozăvești, din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei, echipele de reparații ale ELCEN au intervenit prompt pentru a se reveni cât mai repede la parametrii de funcționare optimi. Astfel, pe timpul nopții, s-a reușit îmbunătățirea considerabilă a parametrilor de livrare a energiei termice, astfel încât, la această oră, necesarul de sarcină termică este acoperit”, informează Electrocentrale, printr-un comunicat de presă.

În acest moment, temperatura agentului termic livrat este foarte aproape de comanda RADET, adică aproximativ 82 C față de solicitarea de 88 C-94 C.

De asemenea, echipele au reușit acoperirea în totalitate necesarul de gigacalorie solicitat de RADET.

„Incidentul de sâmbătă de la CTE Grozăvești a condus pentru câteva ore la o diminuare cu aproximativ 30 de Gcal din totalul de cca. 800 Gcal solicitat prin comanda RADET, așadar efectele produse au fost minime și au putut fi rapid rezolvate prin reacția imediată a echipelor noastre. Menționăm că centralele noastre pot asigura rezerva de sarcină termică în eventualitatea producerii unui incident cum este cel din CTE Grozăvești, însă un aspect semnificativ îl constituie capacitatea rețelei de termoficare aflată într-o stare tehnică precară de a prelua necesarul de energie termică aferent centralei în aria celorlalte CTE-uri ale ELCEN”, mai arată sursa citată.

Electrocentrale mai subliniază că CTE Grozăvești a fost construită în anul 1964. Alte două centrale aparținând ELCEN (CTE București Sud și CTE Progresu) sunt, de asemenea, vechi de peste 40 de ani și neperformante, din pricina lipsei de investiții absolut necesare.

Incidentul de sâmbătă noapte de la CTE Grozăvești este rezultatul „degradării continue determinate de lipsa de finanțare și de investiții”. O singură centrală din cadrul ELCEN este modernizată – CTE București Vest, cu punere în funcțiune în 2009, mai informează sursa citată.

„Fără investiții serioase atât la nivelul surselor de producere, cât și la nivelul rețelei de transport și distribuție a agentului termic, riscul de avarii crește, iar livrarea apei calde și căldurii la parametri normali poate deveni o sarcină extrem de dificilă. Echipele noastre fac eforturi mari pentru a gestiona situația critică în care s-a ajuns și pentru ca oamenii să nu sufere, însă este necesar ca investițiile în sistemul de termoficare din Capitală să fie trecute pe lista priorităților factorilor de decizie”, mai anunță Electrocentrale.

Datoriile RADET față de ELCEN la data intrării în insolvență și înscrise la masa credală totalizează 3.659.805.493,39 lei, iar obligațiile curente ale RADET sunt în valoare de 267,093 milioane lei, se arată în comunicatul de presă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata