ELCEN nu va opri furnizarea energiei termice în Capitală

 ELCEN nu va opri furnizarea energiei termice în Capitală, pentru că legal nu poate face aceasta, dar primăria trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil, inclusiv declararea falimentului RADET, a declarat joi Virgl Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

„Da, am afirmat că în data de 11 există posibilitatea ca instanța să se pronunțe în sensul declanșării procedurii de faliment a Radet. Asta înseamnă că Radet va înceta să mai existe, nu va mai avea personalitate juridică, practic nu va mai putea presta activitatea de a transporta și a livra agent termic către populația Bucureștiului. Am tras un semnal de alarmă tocmai pentru a preîntâmpina o posibilă situație care ar putea apărea săptămâna viitoare și Primăria Capitalei să-și ia toate măsurile ce se impun, astfel încât agentul termic pe care îl va livra ELCEN-ul, și vă asigur că ELCEN-ul are întreaga capacitate, atât stocuri, cât și financiare, are contracte încheiate cu Societatea Națională a Gazelor, Romgaz, are păcură de rezervă, combustibil alternativ, în caz că se întâmplă ceva deja are pe stoc rezerva de păcură a Agenției Rezervelor Statului, pe stoc, deci nu are absolut nicio problemă cu furnizarea agentului termic. Primăria să fie pregătită cu o altă companie, am înțeles că a făcut o companie, Teermoenergetica, sau cu un serviciu public, care înțeleg că existe la nivelul Primăriei, să preia agentul termic”, a spus Popescu, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Ministul a negat posibilitatea ca ELCEN în faliment, dacă Radet întră în faliment. „Nu are nicio legătură falimentul Radet cu situația ELCEN-ului. ELCEN-ul este într-o procedură de organizare, și-a plătit toate datoriile conform planului de reorganizare, nu are nicio legătură cu un potențial faliment, ca să nu dramatizăm, un potențial faliment al Radetului, cu situația financiară al ELCEN-ului. Ba din contră, ELCEN-ul are un plan bine pus la punct, se execută planul pas cu pas și sunt convins că va ieși și din reorganizare. Numai că eu îmi doresc la Primăria Capitalei să fie foarte conștientă de acest lucru săptămâna viitoare, poate nu se va întâmpla, dar orice edil, orice conducător de unitate trebuie să își evalueze toate scenariile, atât scenariul din ce în ce mai posibil, instanța este în pronunțare. Deci trebuie să evalueze și să fie pregătită”, a spus ministrul, care a precizat că nu vrea să politizeze sau să polemizeze pe această temă cu primarul general al Capitalei Gabriela Firea.

„Noi suntem pregătiți, comandamentul de iarnă este pregătit la nivel național. Noi furnizăm și ministerul, prin compania ELCEN, furnizează agent termic dar nu putem să ne substituim problemelor și activităților Primăriei și nici nu dorim așa ceva. Nu trebuie să alarmam populația, cred că se vor găsi soluții și sper că doamna primar să aibă aceste soluții”, a adăugat Virgil Popescu.

Gabriela Firea a declarat că noul ministru al Energiei este incompetent după ce a afirmat că RADET ar putea intra în faliment săptămâna viitoare, subliniind că Virgil Popescu ar fi trebuit să citească legislația înainte să lanseze astfel de declarații. „Îi dau o veste proastă acestui ministru al Energiei incompetent și repetent: în cazul în care RADET intră în faliment, automat intră și ELCEN în faliment care poate nu a aflat, il informez eu – este în răspunderea domniei sale, ca ministru. Mult mai normal era ca acest domn ministru să citească legislația, reglementările, să se informeze și pe urmă să facă declarații ce din coadă o să sune”, a declarat Gabriela Firea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata