Electrica nu va putea cumpăra acţiuni la alte companii până la modificarea legislaţiei privind privatizările

Electrica nu va putea achiziționa acțiuni la alte companii, până ce nu va fi modificată o Ordonanță de Urgență din 1997 cu privire la privatizarea societăților, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei.

‘Conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăților, o entitate la care Statul ori o autoritate a administrației publice locale deține mai mult de 33% din totalul acțiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acțiunilor în alte societăți. Deși formularea din lege nu este clară, se poate interpreta că restricția se aplică pentru cumpărarea de acțiuni nu numai în cadrul unui proces de privatizare, ci și în afara acestuia’, se arată în document.

Astfel că, până la modificarea legislației, Electrica nu va putea cumpăra acțiuni la alte societăți.

‘Prin urmare, restricția ar putea fi valabilă pentru Electrica S.A. ulterior închiderii cu succes a Ofertei, deoarece Statul va deține 48,8% din capitalul social al Electrica (sau 49,9% în cazul în care acțiunile de stabilizare din Contractul de Intermediere sunt exercitate complet). Prin urmare, continuarea aplicării prevederilor OUG nr. 88/1997 ar putea constitui o piedică în strategia generală de dezvoltare a Grupului prin achiziția de acțiuni în alte entități’, mai precizează prospectul.

‘În cazul în care legea care interzice cumpărarea de acțiuni de către Electrica nu se modifică, acest lucru va limita strategia Grupului’, au adăugat autorii documentului.

Oferta publică primară inițială de vânzare a unui număr de 177.188.744 acțiuni ‘Electrica’ SA se va derula în perioada 16 — 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.

Limita de preț pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/acțiune, iar maximul de listare se ridică la 13,5 lei/acțiune, astfel că statul poate obține cel puțin 435 de milioane de euro.

„Am stabilit de asemenea care vor fi tranșele în acest proces de listare: 85% vor viza investitorii instituționali, în timp ce pentru investitorii de retail ne gândim și am aprobat un procent de 15% însă care ar putea să crească până la 22% dacă va exista interes din partea micilor investitori de retail”, a explicat, miercuri, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a mai precizat că micii investitori pot să cumpere acțiuni Electrica, în principal de la sucursalele băncilor care au fost implicate în listare.

Aceștia pot achiziționa între 250 și 1.000 de acțiuni garantat, urmând ca cei care cumpără peste 1.000 de acțiuni să primească prorata în funcție de gradul de subscriere. Totodată, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpăra între 1.000 și 20.000 de acțiuni în prima săptămână. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata