Electrica va fi divizată în vederea listării la bursă până la mijlocul lunii aprilie

Participaţiile minoritare deţinute de Electrica la filialele deja privatizate vor fi extrase din compania-mamă până la mijlocul lunii aprilie şi vor forma o societate separată, în vederea listării la bursă a Electrica, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie, privind strategia de privatizare a companiei.

Potrivit notei de fundamentare, strategia prevede ‘restructurarea în vederea privatizării, prin divizare parţială realizată prin desprinderea unei părţi din patrimoniul Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ŤElectricať — S.A. Bucureşti în interesul acţionarilor şi, ulterior, oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ŤElectricať — S.A. Bucureşti
prin ofertă publică primară, respectiv oferirea spre subscriere utilizând metode specifice pieţei de capital a unui pachet de acţiuni existente reprezentând 105% din capitalul social al societăţii’.

În scrisoare de intenţie încheiată între Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional în data de 5 martie 2014, principalele menţiuni referitoare la privatizarea S.C. Electrica S.A. sunt următoarele: separarea prin lichidare a trei societăţi regionale de întreţinere generatoare de pierderi; extragerea din Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de Electrica la societăţile de distribuţie deja privatizate; soluţionarea problemei neplăţii de către CFR a achiziţiilor de electricitate de la Electrica; lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar din acţiunile statului, în urma majorării de capital planificate.

Lansarea ofertei este un criteriu structural de referinţă, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014.

Totodată, autorităţile române menţionează în scrisoare că vor folosi experienţa acumulată în procesele de listare anterioare şi ‘intenţionăm să emitem titluri GDR sau să procedăm la o listare duală în cazul ofertei publice primare la compania de furnizare şi distribuţie de electricitate deţinută de stat’.

‘Au fost declanşate acţiunile necesare procesului de divizare parţială a Electrica prin intermediul căreia participaţiile minoritare să fie extrase din societate şi cumulate într-un nou operator economic. Proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ‘Electrica’ — S.A. Bucureşti, prin includerea în această strategie, ca metodă de restructurare, divizarea parţiala a Electrica S.A., a fost aprobat cu nr. 203/19.03.2014, iar dosarul privind divizarea Electrica a fost depus la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în data de 24.03.2014 care a admis în data de 26.03.2014 depunerea dosarului privind divizarea. Tribunalul a stabilit şedinţa în data de 10 aprilie 2014, estimându-se că înregistrarea divizării să se finalizeze până la jumătatea lunii aprilie 2014′, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, în prezent se derulează activităţile necesare finalizării procedurilor de selectare a lichidatorilor pentru trei dintre cele cinci societăţi de servicii energetice, respectiv Banat, Dobrogea şi Moldova.

‘În prezent au loc negocieri între Societatea Electrica Furnizare S.A. şi Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ S.A. pentru încheierea unei convenţii care să prevadă, printre altele, plata energiei electrice aferente anilor 2012-2013 şi clarificarea penalităţilor de întârziere pentru neplata facturilor cu identificarea politicilor fiscale aplicabile, această măsură urmând a fi implementată în condiţiile legii, cu respectarea normelor comunitare şi naţionale în materie de ajutor de stat, precum şi cu diligenţa unui investitor prudent’, mai spun reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

Oferta de listare a Electrica va fi derulată în trei tranşe: una pentru investitorii instituţionali şi două pentru retail, pentru marii investitori, respectiv pentru micii investitori, pentru fiecare dintre ele urmând a fi stabilit un preţ şi o cotă parte din acţiunile totale oferite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata