Euro ameninţă o industrie europeană a hârtiei deja slăbită

Producatorii de hârtie din Europa au fost sub presiune de mai multi ani, ca urmare a supraofertei cronice si a declinului structural in cererea pe termen lung. În prezent, tocmai când industria incepuse sa faca progrese in ceea ce priveste reducerea capacitatii si a costurilor, un euro mai puternic aduce o noua amenintare la adresa competitivitatii din aceasta industrie noteaza cotidianul britanic Financial Times.

Impactul se resimte cel mai puternic in sectorul hartiei de ziar intr-un moment in care companiile producatoare de hârtie se indreapta spre negocierile anuale privind preturile cu producatorii de ziare, luna urmatoare.

Dolarul slab si declinul precipitat din industria americana a hârtiei de ziar a impins preturile la hârtia de ziar in America cu 40% sub cele europene, calculate in euro.
În timp, cumparatorii au grija sa se foloseasca de amenintarea unor importuri ieftine de peste Atlantic pentru a-i forta pe furnizorii europeni sa scada preturile.
Presiunea este resimtita cel mai acut in Finlanda, principalul producator de hârtie si de pasta pentru hârtie din eurozona.

Citeste si:  Bulgaria: Autorul atentatului terorist de la Burgas, din iulie 2012, a fost identificat

Pe de alta parte, Suedia, situata in afara eurozonei, se bucura de un avantaj competitiv. În acest context, cea mai mare companie europeana producatoare de hârtie, Stora Enso, cu sediul la Helsinki, a pastrat fabricile sale suedeze in lucru la capacitate mai mare decât cele din Finlanda pentru a scapa de euro puternic.
Pe de alta parte, avantajul Suedie i a scazut in ultimele luni, pe masura ce coroana suedeza s-a consolidat, insa Finlanda suporta inca efectul inchiderii fabricilor si al concedierilor.

Analistii avertizeaza insa ca cumparatorii s-ar putea indrepta spre America pentru a-si procura hârtie, insa chiar daca acest lucru nu se va intâmpla, euro puternic a redus brusc propria competitivitate la export a industriei. Între timp, cererea pentru pasta de hârtie a crescut in China si pe alte piete emergente, insa furnizorii europeni se lupta pentru a beneficia de ea.

Citeste si:  CJ Iaşi scoate la licitaţie 6 trasee intrajudeţene
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner