Experţii Kaspersky Lab atrag atenţia asupra creşterii numărului de programe antivirus false

Compania Kaspersrky, specializata in solutii de securitate IT, atrage atentia utilizatorilor de programe software antivirus ca din ce in ce mai multe astfel de produse sunt falsificate.

Potrivit site-ului oficial al companiei, infractorii cibernetici au reusit sa creeze, in prima jumatate a acestui an, peste 20.000 de programe unice antivirus, in crestere cu 566% fata de aceeasi perioada din 2008, când s-au consemnat 3.000 de aparitii.
“Programele antivirus false, cunoscute si ca “rogue antivirus”, sunt cele care afiseaza pe computerul-victima mesaje repetate ce atentioneaza utilizatorul ca sistemul sau este infectat si trebuie sa descarce un software indicat pentru a-l “curata”…

Exista doua metode populare prin care programele antivirus false ajung pe computerele utilizatorilor: prin exploatarea vulnerabilitatilor din anumite site-uri legitime de catre amenintari de tip Trojan-downloader, care vor descarca programul in computer fara stirea utilizatorului sau prin exploatarea factorului uman”, explica Vyacheslav Zakorzhevsky, Senior Malware Analyst Kaspersky Lab.

Acesta atentioneaza, totodata, ca indiferent daca utilizatorul va da clic pe “No”, in loc de “Yes” sau “OK”, acel program tot va fi descarcat. “Imediat ce instalarea este finalizata, falsul antivirus va incepe un asa-zis proces de scanare, urmat de multiple mesaje care indeamna utilizatorul sa plateasca o suma de bani pentru a achizitiona versiunea inregistrata a programului si a scapa de virusi”, a precizat Zakorzhevsky.

Conform specialistilor Kaspersky Lab, câteva exemple de programe antivirus false sunt: DoctorAntivirus 2008, Smart Antivirus 2009 sau Spyware Protect 2009. Pentru a elimina “virusii” identificati in urma scanarii, toate cele trei solutii cer utilizatorilor sa plateasca o suma de bani, iar daca acestia sunt de acord vor fi redirectionati catre o pagina unde pot plati prin PayPal, American Express, etc., dupa care vor primi pe e-mail o licenta, de multe ori incorecta, se mai noteaza pe site-ul Kaspersky.

Si specialistii români in sisteme de securitate atrag atentia asupra atacurilor informatice ale infractorilor cibernetici. “Retele sociale precum Twitter, Facebook sau Hi5 au inceput sa fie din ce in ce mai vulnerabile in fata atacurilor informatice ale virusilor troieni”, a punctat, pentru Agerpres, Stefan Tanase, cercetator de securitate al Kaspersky Lab România, companie care a participat la conferinta de tehnologie Agora (ATC), pe teme de securitate, desfasurata miercuri la Bucuresti.

Conform lui Tanase, compania pe care o reprezinta a introdus, in iunie 2009, in portofoliul de virusi care ataca retelele sociale, Koobface “un pericol care se raspândeste in mai toate site -urile de intercomunicare cunoscute”. “Se pare ca, de ceva timp, Ko obface s-a reorientat si catre Twitter”, a adaugat Stefan Tanase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata