Extinderea rețelei Metrorex ar face o diferență substanțială în România

 Proiectul de Cooperare Elvețiano-Român a realizat, împreună cu Metrorex, studiul de fezabilitate pentru extinderea rețelei de metrou în București, a declarat, miercuri, Hugo Bruggman, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

“În ceea ce privește Metorex, lumea care merge cu mașina prin București își dă seama imediat că extinderea rețelei de metrou poate să facă o diferență substanțială în România. Studiul de fezabilitatea pe care noi l-am sprijinit și l-am făcut împreună cu Metrorex s-a încheiat cu suces. Au fost mulți bani investiți acolo și Guvernul Român a investit destul din fondurile sale. Important este să vedem de acum că efectele să nu dispară într-un sertar”, a spus șeful diviziei de Extindere UE/Coeziune.

Potrivit acestuia, Programul de Cooperare Elvețiano-Român a fost unul extrem de important pentru dezvoltarea economiei din țara noastră. “Programul Elvețiano-Român a sprijinit Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii, pentru a întări fundamentele economiei românești. Am proiectat o schemă financiară care oferă antreprenorilor posibilitatea să primească împrumuri în condiții atractice pentru investiții. În cadrul investițiilor, IMM-urile potr să crească sau să mențină numărul de locuri de muncă. Majoritatea acestor companii nu sunt în zonele centrale ale României, ci în cele periferice, pentru a încerca să întărim condițiile pentru mediile defavorizate. Ultimele cifre ne-au arătat că s-au creat sau menținut mii de locuri de muncă”, a explicat Bruggman.

Oficiaul SECO a menționat Programul de Cooperare Elvețiano-Român a mai fost dedicat protecției mediului prin reabililitarea clădirilor, electromobilitate, sisteme de iluminare moderne eficiente.

“Am sprijinit patru orașe mari din România: Cluj, Arad, Brașov, Suceava. Proiectele implementate au avut efect imediat în reducerea emisiilor de carbon, aceste orașe devenind și exemple de cele mai bune practici pentru restul țării. Aceste proiecte au crescut economia, iar facturile la energie s-au redus cu 40%”.

El a mai precizat că România este singura țară cu care Elveția a colaborat, iar echipa românească din cadrul programului a rămas neschimbată, ceea ce a contat extrem de mult la eficiciența colaborării.

Miercuri a avut loc conferința de închidere a Programului de cooperare elvețiano-român.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata