ExxonMobil şi OMV Petrom încep forajul sondei Domino-2, în sectorul românesc al Mării Negre

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filială a corporației Exxon Mobil, și OMV Petrom SA (OMV Petrom) a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, începerea forajului la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre.

Potrivit sursei citate, datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea și viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 kilometri de țărm și este forată cu platforma Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri.

‘O evoluție pozitivă a proiectului derulat în zona de mare adâncime a blocului Neptun ar încuraja o serie de beneficii economice și sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunități de angajare pentru forța de muncă locală și aplicarea de tehnologii avansate’, se notează în comunicatul ExxonMobil.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 kmp, iar adâncimea apei variază între 100 și 1.700 metri.

În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participație de 50% în zona de mare adâncime a blocului.

În 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situată la 170 km de țărm, în ape cu o adâncime de circa 1.000 de metri.

ExxonMobil, cea mai mare companie de petrol și gaze naturale din lume listată public, utilizează tehnologii noi și inovative în scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfășurat operațiuni în România, încă din anul 1903.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producție anuală de țiței și gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual și deține o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.

OMV, cea mai mare companie industriala listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Economiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99% și alte 9,36% dintre acțiuni se tranzacționează liber la Bursa de Valori București /BVB/. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata