Famos Suceava vrea să investească 2 milioane de euro în cercetare

– Acţionarii societăţii Famos SA Suceava au aprobat implementarea, în acest an, a unui program investiţional de două milioane de euro.

.

Cele mai importante dintre obiectivele investiţionale vizează:

  • achiziţionarea de către societate a licenţei de utilizare a brevetului pentru dispozitivul chirurgical numit TROCAR, cu denumirea comercială JUMPER;
  • constituirea, într-un spaţiu nou pus la dispoziţie de societate, a unui centru de studii teoretice şi de aplicaţie practică pentru chirurgia laparoscopică;
  • reabilitarea uneia/unora dintre construcţiile industriale din patrimoniul companiei, în vederea conversiei acestora în spaţii pentru birouri, laboratoare, săli de studii, dotate cu mobilier şi birotică adecvate, cu posibilităţi de conectare la centre similare europene.

Pentru implementarea acestor proiecte se mizează pe atragerea unor fonduri europene.

Conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2010, Famos SA Suceava mizează în acest an pe vânzări nete de 4,8 milioane de euro şi pe un profit operaţional de 100.000 de euro.

Societatea suceveană a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2.154.392 RON şi cu un profit brut de 201.126 RON, reprezentând diferenţa dintre veniturile totale de 3.769.323 RON şi cheltuielile totale de 3.568.197 RON. Din valoarea netă de 195.393 RON a profitului, 9.770 RON au fost repartizate la rezerve legale, iar suma de 185.623 RON are ca destinaţie acoperirea pierderilor din anii precedenţi.

Famos Suceava, societate specializată pe producţia şi comercializarea în ţară şi străinătate a produselor sanitar-farmaceutice, a fost privatizată în luna august a anului 2007, după ce licitaţia pentru vânzarea pachetului de 98,7% din acţiunile deţinute de stat la fabrica suceveană a fost câştigată de compania „Top Genko” Bucureşti, membru al grupului italian Genko.

Privatizarea Famos SA s-a dovedit a fi un proces foarte dificil, AVAS reuşind să vândă acţiunile de la fabrica suceveană abia la a 8-a încercare şi la capătul a şase luni de negocieri cu reprezentanţii „Top Genko”. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la peste 6 milioane de euro.

Pe lângă „Top Genko”, care deţine controlul absolut la Famos, cu 98,78% din titluri, conform ultimelor raportări disponibile alţi acţionari sunt SIF Moldova, cu 0,5%, şi o serie de persoane juridice, cu o participare de 0,66%.

Famos SA rămăsese singura mare companie din Suceava care nu fusese încă privatizată. În toamna anului 2006, din cauza datoriilor înregistrate către bugetul de stat, trei sferturi din activele societăţii fuseseră vândute la licitaţie, această operaţiune fiind considerată de către Adunarea Generală a Acţionarilor drept unică soluţie de depăşire a crizei financiare.

Astfel, „Iulius Mall” SRL Suceava a cumpărat terenuri şi construcţii aferente  totalizând 13 hectare, plătind suma de 2,9 milioane de euro. Din aceşti bani s-au acoperit datoriile societăţii către stat, care la data respectivă totalizau aproximativ patru milioane RON, diferenţa din suma obţinută fiind utilizată pentru modernizări ale fabricii de seringi de unică utilizare şi pentru organizarea unei noi logistici, în condiţiile în care sediul Famos SA făcea parte din activele cumpărate de „Iulius Mall” Suceava.

Ca urmare a respectivei vânzări, Famos SA a mai rămas cu o suprafaţă de circa 17 hectare de teren, pe care sunt amplasate fabrica de producere a seringilor precum şi alte clădiri, iar în urma unui proces de dezafectare s-au disponibilizat circa 6 hectare de hale ce pot fi reamenajate ca spaţii industriale, conform site-ului companiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata