FedEx se extinde în Europa şi achiziţionează TNT pentru 4,4 miliarde de euro

Compania de curierat și logistică FedEx din SUA a făcut o ofertă de 4,4 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari) pentru preluarea rivalei olandeze TNT Express, transmite Reuters.

FedEx și TNT au anunțat că nu se așteaptă la o opoziție semnificativă din partea autorităților de reglementare pentru finalizarea tranzacției. Planificata achiziție vine la peste doi ani de când grupul american de curierat United Parcel Service (UPS) a încercat să cumpere TNT, pentru 6,9 miliarde de dolari, dar autoritățile europene de reglementare au blocat tranzacția. Spre deosebire de FedEx, UPS avea deja o rețea importantă în Europa când a făcut oferta pentru TNT. Cota de piață a FedEx în Europa este de aproximativ 2%, în timp ce a TNT este de 15%.

FedEx va oferi 8 euro în numerar pentru o acțiune obișnuită a TNT, într-o tranzacție în care compania americană va obține acces la rețeaua europeană de livrare a TNT, iar clienții firmei olandeze beneficiază de platforma globală de distribuție a FedEx.

Oferta este cu 33% peste prețul acțiunilor TNT de la ultima ședință bursieră, dar sub oferta UPS din 2013, de 9,5 euro/acțiune. Marți, titlurile TNT au urcat la bursă cu 30%.

În data de 2 aprilie, capitalizarea de piață a TNT se ridica la 3,29 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari).

Tranzacția a fost recomandată de Board-ul de supervizare al TNT.

Cota de piață a FedEx în Europa este de aproximativ 2%, în timp ce a TNT este de 15%.

Preluarea TNT va extinde operațiunile de transport aerian și terestru în Europa ale FedEx, cel mai mare transportator aerian de mărfuri din lume. Expansiunea pe piața europeană reprezintă unul dintre obiectivele incluse în planul directorului general al FedEx, Fred Smith, de a majora profitul cu 1,7 miliarde de dolari.

În Europa, TNT concurează cu DHL Express, divizia companiei Deutsche Post.

Anul acesta, acțiunile FedEx au scăzut la bursă cu 4%, în timp ce titlurile TNT au urcat cu 8,4%, în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata