Firmele din Dragonul Roşu, monitorizate în cadrul operaţiunii „Cristal”, au declarat TVA de plată în creştere cu 142%

Firmele din Dragonul Roşu, monitorizate de Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală în cadrul operaţiunii „Cristal”, au declarat, în ultimul trimestru al anului trecut, TVA de plată cu 142% peste valoare din aceeaşi perioadă din 2014, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) transmis, joi.

„Ca urmare a „scurtării” lanţului de aprovizionare cu mărfuri de provenienţă intracomunitară sau din import, firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale în zona complexului Dragonul Roşu, au fiscalizat sume cu 45% mai mari, prin emiterea de facturi cu TVA, au plătit în vamă cu 65% mai mult TVA aferentă produselor importate şi au declarat cu 142% mai mult TVA de plată în trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014″, se menţionează în comunicat

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat şi monitorizat, în cadrul operaţiunii „Cristal”, 4.690 de firme, care îşi desfăşoară activitatea în 112 dintre cele mai importante centre comerciale angro din România, în perioada 19 octombrie 2015 — 28 februarie 2016. „Subsecvent, prin operaţiunea „Hermes” s-a început destructurarea lanţurilor tranzacţionale frauduloase şi eliminarea intermediarilor cu potenţial fraudulos interpuşi în lanţurile şi circuitele de comerţ angro, fapt care a determinat o creştere semnificativă a gradului de conformare fiscală a comercianţilor finali”, se arată în comunicatul ANAF.

Potrivit instituţiei, în cadrul operaţiunii „Cristal” au fost identificate prejudicii pentru asigurarea recuperării cărora au fost instituite 71 de măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare totală de 16,78 milioane de lei. În plus, au fost constatate şi contravenţii pentru sancţionarea cărora inspectorii antifraudă au dispus amenzi în valoare de 28,93 milioane de lei, confiscări de bunuri, venituri şi numerar în valoare totală de 18,15 milioane de lei şi suspendarea activităţii comerciale a 28 de puncte de lucru.

„De asemenea, în cazul a 233 de contribuabili a fost interzisă desfăşurarea activităţii simultane de comerţ angro şi cu amănuntul în aceeaşi suprafaţă de vânzare. Inspectorii antifraudă au oprit şi verificat în total 41.384 mijloace de transport marfă, care au tranzitat intrările şi ieşirile din centrele angro — în medie, 354 mijloace de transport zilnic”, se mai subliniază în comunicatul citat.

Pe de altă parte, inspectorii antifraudă anunţă că vor continua să monitorizeze activitatea centrelor comerciale angro din ţară şi vor efectua controale inopinate de minimum două ori pe lună în special în Dragonul Roşu şi în celelalte centre din regiunea Bucureşti-Ilfov, în scopul menţinerea trendului ascendent al gradului de conformare fiscală şi al destructurării circuitelor frauduloase interpuse pe lanţurile de aprovizionare, începând de la importuri şi până la beneficiarii finali.

„Atenţionăm clienţii centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanţe, documente de însoţire etc) pentru toate mărfurile cumpărate, deoarece monitorizarea şi controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale, fiind verificate toate etapele ciclului de comercializare, până la vânzarea către consumatorul final”, se mai arată în comunicatul ANAF. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata