Fitch a confirmat ratingul negativ pentru împrumuturile pe termen lung al BRD-Groupe Societe Generale

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat luni (26octombrie 2009) ratingul pentru imprumuturile pe termen lung al BRD-Groupe Societe Generale S.A. la “BBB”, cu perspectiva negativa, iar ratingul pentru credite pe termen scurt a fost confirmat la “F3” si ratingul de sustinere a fost confirmat la “2”, informeaza un comunicat al agentiei de rating.

Ratingul pe termen lung si ratingul de sustinere reflecta probabilitatea ridicata a sprijinului BRD din partea actionarului sau majoritar, Societe Generale (al carei rating pentru imprumuturile pe termen lung al Societe Generale este “A plus”, cu perspectiva stabila), in caz de nevoie.
Având in vedere ca Fitch nu a demarat o revizie completa a datelor financiare ale BRD, agentia de rating nu a acordat bancii românesti un rating individual. O schimbare in abilitatea sau inclinatia Societe Generale de a sprijini BRD ar putea afecta ratingul pe termen lung si ratingul de sustinere al BRD.

Totusi, ratingul pe termen lung este constrâns de plafonul de tara “BBB” al României iar perspectiva negativa a ratingului BRD o reflecta pe cea a plafonului de tara.
BRD a devenit prima banca comerciala privatizata, când Societe Generale a achizitionat actiunile bancii, in martie 1999. Ulterior, infrastructura IT si sistemul de management al riscului s-au imbunatatit cu ajutorul Societe Generale iar restructurarea a fost completata inaintea rivalilor.

Participatia Societe Generale in BRD se ridica la 59,23%, in timp ce 10,55% din actiuni sunt detinute de persoane fizice, 5% de BERD si 25,22% de 5 companii de investitii din România. BRD este a doua mare banca din România, controlând 15,7% din totalul activelor bancare la la sfârsitul primului semestru din 2009, având 930 de sucursale.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Cu peste 150.000 de angajati in intreaga lume, grupul isi desfasoara activitatea in jurul a 3 mari activitati – banca de retail si serviciile financiare, gestiunea de active si serviciile pentru investitori. Grupul Societe Generale este a 11 banca europeana si a sasea banca din zona euro. În România, BRD – Groupe Societe Generale este a doua banca din România, cu active de peste 12 miliarde euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata