Fitch a revizuit în scădere ratingul individual acordat BCR

Fitch Ratings a revizuit in scadere ratingul individual acordat Bancii Comerciale Române (BCR), de la “C/D” la “D”, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul “BBB” pentru creditele pe termen lung in valuta si in moneda nationala, perspectiva fiind negativa. Agentia a confirmat calificativul “F3” pentru imprumuturile pe termen scurt in valuta si ratingul de sustinere la “2” pentru Banca Comerciala Româna.

Agentia precizeaza ca ratingul “BBB” pentru creditele pe termen lung si ratingul de sustinere reflecta potentialul mare de sustinere din partea actionarului majoritar, Erste Bank, de care se bucura BCR. Ratingul Erste este “A”, cu perspectiva stabila.

Ratingul pe termen lung este constrâns de plafonul de tara “BBB” al României, iar perspectiva negativa a ratingului BRD o reflecta pe cea a plafonului de tara.

Ca si rivalele sale din România, BCR a fost afectata de impactul semnificativ al majorarii provizioanelor asupra profitabilitatii si capitalizarii, ceea ce a dus la revizuirea in scadere a ratingului individual al BCR. Capitalizarea bancii a fost intarita in urma un imprumut subordonat obtinut de la Erste Bank.

Totusi, Fitch apreciaza ca, deocamdata, capitalizarea BCR nu este adecvata si ar putea fi necesare noi injectii de capital pentru a mentine rata de solvabilitate peste 100% si pentru amortizarea riscurilor potentiale si a presiunilor asupra profitabilitatii intr-un mediu operational care se deterioreaza. Acesti factori sunt compensati de pozitia puternica a BCR in România, eficienta ridicata si nivelul comfortabil al lichiditatilor.

BCR este cea mare banca din România dupa totalul activelor bancare, cu o cota de piata de 20,5% si având a treia mare retea de sucursale din România – 652 – la sfârsitul primului semestru din 2009.

BCR se concentreaza asupra activitatilor de retail si a creditarii intreprinderilor mici si mijlocii, de când Erste Bank a preluat o participatie majoritara in BCR, in octombrie 2006.

BCR, membra a Grupului Erste, este o banca universala ce se adreseaza atât clientilor retail cât si celor corporate. BCR gestioneaza active de peste 17,2 miliarde de euro. Banca ofera intreaga gama de produse si servicii pentru populatie având in prezent, conform datelor prezentate de BCR, 659 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi) deschise in intreaga tara, in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori.

BCR emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM si POS – peste 2.000 de bancomate si circa 17.000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata