FMI: Arieratele vor deveni un indicator – ţintă la următoarele evaluări

16

Monitorizarea companiilor de stat care produc arierate va fi întărită, iar nivelul acestora va deveni un indicator – ţintă la următoarele evaluări, a spus şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri (27 ianuarie 2010) la Bucureşti, dedicată prezentării concluziilor misiunii de evaluare.

„Există întreprinderi de stat eficiente, dar şi altele care trăiesc pe banii contribuabililor şi generează arierate, pentru că nu îşi plătesc facturile la furnizori. Ne-am înţeles cu autorităţile române ca în special 10 dintre aceste întreprinderi care generează pierderi şi arierate să fie monitorizate şi mai strâns, în cadrul unui indicator – ţintă pentru evaluările viitoare”, a spus Franks.

Cele mai multe probleme sunt la companiile care aparţin de Ministerul Economiei şi de cel al Transporturilor, a precizat Jeffrey Franks. Una dintre măsurile legislative stabilite în cadrul misiunii de evaluare, amintite de şeful misiunii FMI, este ca bugetul companiilor de stat să fie elaborat în două săptămâni după adoptarea Legii bugetului de stat, astfel încât să nu mai poată fi incluse cheltuieli nebugetate, care să devină pierderi.

„Nu vor putea fi obţinute îmbunătăţiri imediate. Este un proces care ia timp”, a subliniat Jeffrey Franks. Pentru rezolvarea problemei arieratelor, România a primit deja o derogare pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind reducerea şi eliminarea acestora.
Misiunea de evaluare a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene a fost prezentă la Bucureşti între 20 şi 27 ianuarie. În conformitate cu rezultatele pozitive ale evaluării, FMI va acorda României tranşele a treia şi a patra din cadrul împrumutului, în valoare de 2,3 miliarde de euro.

Împrumutul de la FMI are o valoare totală de 12,95 miliarde de euro şi se acordă în opt tranşe. Până în prezent, România a încasat primele două tranşe, în valoare de 6,85 miliarde de euro. În urma evaluării din această lună, Comisia Europeană va acorda României cea de-a doua tranşă a împrumutului, în valoare de un miliard de euro.
Prima tranşă acordată României a fost în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata