Fostul acţionar majoritar al echipei de fotbal „Universitatea Cluj” şi-a cerut insolvenţa, dar s-a răzgândit în ultima clipă

– În data de 25 iunie, societatea „Oncos Impex” SRL, fostul acţionar majoritar al clubului “Universitatea” Cluj, a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă asupra sa, dar la primul termen al procesului s-a răzgândit

– Este greu de crezut că situaţia financiară a societăţii s-a redresat într-un timp aşa de scurt, drept dovadă stând incidentele de plată din ultima perioadă

– Firma figurează la CIP cu 280 de incidente de plată cu Bilete la Ordin, suma totală refuzată la plată depăşind 13 milioane RON

– „Oncos Impex” SRL a pozat timp de jumătate de an în salvator al echipei de fotbal „Universitatea Cluj”, dar această pălărie s-a dovedit a fi prea mare pentru proprietarul firmei, Vasile Onaca (foto)

–    La 31 martie 2010, societate figura în evidenţele ANAF cu obligaţii restante la bugetele de stat de 5,99 milioane RON

 

În data de 25 iunie 2010, societatea „Oncos Impex” SRL, fostul acţionar majoritar al SC „Fotbal Club Universitatea Cluj” SA, a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă asupra sa, conform dosarului depus la Tribunalul Cluj (2220/1285/2010).

Firma, care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun, a trecut de la un profit de 826.136 RON în 2007, la pierderi de 8.282.534 RON în 2008, iar datoriile la stat au început să devină mai mult decât presante.

Astfel, la data de 31 martie 2010, „Oncos” SRL consemna restanţe de plată către bugetul de stat în valoare de 3.032.646 RON, datoriile către bugetul asigurărilor sociale se ridicau la 2.152.028 RON, cele la bugetul asigurărilor pentru şomaj ajunseseră la 82.843 RON, iar restanţele de plată la bugetul asigurărilor de sănătate aveau valoarea de 723.907 RON.

Bomboana de pe coliva firmei era reprezentată, însă, de numărul enorm de incidente de plată cu Bilete la Ordin. În perioada septembrie 2009 – iulie 2010, firma a fost înregistrată în Centrala Incidentelor de Plăţi cu 280 de bilete la ordin refuzate, din care 271 reprezentau incidente majore, valoarea totală a refuzurilor aferente incidentelor majore ridicându-se la 13.577.532,47 RON.

Ca atare, în 25 iunie 2010, Vasile Onaca a găsit de cuviinţă să solicite Tribunalului Cluj deschiderea procedurii de insolvenţă asupra firmei pe care o deţine. După numai două săptămâni, însă, la data de 7 iulie, atunci când dosarul a ajuns pe rolul instanţei, Onaca s-a răzgândit, depunând un act de renunţare la această solicitare. Să-şi fi revenit firma într-un timp atât de scurt? Greu de crezut, în condiţiile în care numai în iunie 2010 societatea a înregistrat 104 incidente de plată cu bilete la ordin, iar în primele cinci zile din iulie 2010 s-au mai consemnat alte 15 refuzuri la plată.

„Oncos Impex” a rămas doar cu 0,72% din „Universitatea Cluj”

În anul 2008, prin intermediul firmei „Oncos Impex” SRL, la care este unic asociat şi administrator, Vasile Onaca a preluat controlul asupra echipei de fotbal „Universitatea Cluj”, grupare patronată până atunci de către Consiliul Local Municipal Cluj.

Se pare, însă, că implicarea în lumea sportului rege nu a fost de bun augur pentru Vasile Onaca, pentru că firma sa a început să înregistreze pierderi semnificative, ajungând la finalul anului respectiv la un negativ de  8.282.534 RON. După numai jumătate de an, însă, Onaca nu a mai putut plăti ratele contractuale stabilite cu Consiliul Local, astfel încât echipa a revenit în proprietatea municipalităţii clujene.

În vara anului trecut, pachetul majoritar de acţiuni al „Fotbal Club Universitatea Cluj” SA a fost preluat de către Florian Walter, care este acum acţionar cu 96,8181%, iar Vasile Onaca mai figurează, prin intermediul „Oncos Impex” SRL (în evidenţele Registrului Comerţului figurează „Oncos” SRL, dar este o eroare deoarece nu există nici o firmă cu acest nume), cu o deţinere de 0,7202%. Restul acţiunilor se află în posesia Uniunii Universităţilor Clujene (0,0002%), Asociaţiei „Fotbal Club Universitatea” Cluj (0,0002%), Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca (0,8279%), Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj (0,0002%), Fundaţiei „Transilvania” (0,4604%) şi firmelor „Ben&Ben” (0,2798%) şi “Intop Construction” SRL (0,893%).

Onaca mai are doar câteva afaceri nesemnificative

Vasile Onaca mai figurează ca asociat şi administrator la firmele „Lanys Impex” SRL şi „Cactus Invest” SRL, şi doar ca asociat la „Oncos Prod” SRL, „Valprod” SRL şi „Oncos Management” SRL.

„Lanys Impex” SRL, firmă înfiinţată în 2007, cu obiect de activitate fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjerie de corp), a încheiat anul 2008 cu pierderi de 254.991 RON şi, la data de 31 martie 2010, avea datorii către bugetele de stat în valoare totală de 10.222 RON.

„Cactus Invest” SRL şi „Oncos Management” SRL au fost înfiinţate în prima parte a acestui an, aşa încât nu există date financiare disponibile pentru activitatea acestora. În fine, ultimele două firme la care apare ca asociat Vasile Onaca sunt nesemnificative, din punct de vedere al cifrei de afaceri şi profitului: „Oncos Prod”, având ca obiect de activitate prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 18.000  RON şi cu un profit de 2.878 RON, profit cu 100 RON mai mic decât cel al firmei „Valprod”, care are ca obiect de activitate creşterea păsărilor.

Aşadar, „Oncos Impex” SRL este „regina” afacerilor lui Vasile Onaca şi va fi interesant de urmărit în continuare evoluţia acestei firme, mai ales că proprietarul ei i-a oferit o nouă şansă, renunţând la declanşarea procedurii de insolvenţă. Rămâne de văzut dacă şi creditorii, în special statul, vor fi de acord cu această idee…

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata