Gazprom a majorat cu o treime preţul gazelor naturale livrate Ucrainei

Grupul rus Gazprom a eliminat, marţi, 1 aprilie, reducerea de preţ acordată la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.

În luna decembrie 2013, Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 33% (până la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a preţului gazelor naturale ruseşti livrate Ucrainei, după ce autorităţile de la Kiev au refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Însă în luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia şi Ucraina au escaladat după ce preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste de stradă care s-au soldat cu aproximativ 80 de morţi.

‘În conformitate cu contractul în vigoare cu privire la livrările de gaze naturale, în al doilea trimestru al acestui an preţul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi’, a declarat Alexei Miller, precizând că discountul acordat în luna decembrie nu mai este valabil.

Acordul convenit în luna decembrie prevedea că preţul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, în perioada cuprinsă între zilele de 5 şi 10 ale primei luni din noul trimestru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata